Светлана Николова за втори път стана Лауреат на Яворовите дни

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 7, 2023 09:16

Светлана Николова за втори път стана Лауреат на Яворовите дни

Поетесата Светлана Николова стана лауреат на Националния конкурс за поезия „От заник слънце озарени, алеят морски ширини… ” 2023. Той посветен на големия български лирик Пейо Яворов и се проведе в началото на септември в Поморие.

Високото отличие ѝ бе връчено на тържествена церемония в морския град, провела се в Летния театър на самия бряг, до паметника на Яворов.

Тя е отличена за цикъл стихотворения, оценени от авторитетно жури с председател поетесата Валентина Радинска и членове издателя Иван Гранитски и Атанас Капралов, директор на Националния литературен музей. Връчена ѝ бе втората награда, като първа не бе присъдена.

С втора награда в конкурса бе отличена още София Милева от Хасково, а на трето място журито класира Петрана Петрова от Враца и Лъчезар Селяшки от с. Сатовча, обл. Благоевград.

Госпожа Николова е лауреат на този конкурс за втори път, като първото си отличие от литературната надпревара с десетилетна история, получи през 2021 г.

По традиция всички свои награди от литературни конкурси у нас и в чужбина общественичката от Харманли посвещава на семейството си и на родния град, като и този път не направи изключение и отправи посвещение в социалната мрежа „Фейсбук“. „За поета родното място е сакрално и ми доставя голяма радост, че за Харманли се чува с добро“, каза за „Сакарнюз“ госпожа Николова.

Над 50 са до този момент национални и международни отличия на поетесата и белетрист от Града на Белоногата. Само през 2023 г. ѝ бе присъдена Националната литературна награда за поезия „Биньо Иванов”, първата награда в XIX Национален поетичен конкурс на името на Пенчо Славейков, както и трето място в Националния поетичен конкурс за любовна лирика „Наздравица за любовта”.

Светлана Николова, която е и зам.-директор на ПГЕТ „Захари Стоянов“, спечели и първото място в литературния конкурс за учители, посветен на поета Дамян Дамянов.

Сакарнюз
От Сакарнюз септември 7, 2023 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама