Самолети F35 кацнаха на „Граф Игнатиево“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 7, 2022 08:15

Самолети F35 кацнаха на „Граф Игнатиево“

Акценти

  • Те развиват скорост до 2000 км/ч, невидими са за радарите
  • F-35 са най-скъпият военен проект на САЩ.

Свързани публикации

Самолети F35 на военновъздушните сили на Кралство Нидерландия се предислоцираха в авиобаза „Граф Игнатиево“. Та са от 5-то поколение ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство съвместно с българските ВВС до 31 май 2022 г.

Те ще правят опознавателни полети във въздушното пространство на Република България с облитане на граждански и военни летища в районите на градовете Пловдив, София, Варна, Бургас и на село Безмер, област Ямбол. 

F-35 е едноместен реактивен, многоцелеви стелтизтребител от пето поколение, разработен от американската компания Lockheed Martin. 

Развива скорост до 2000 км/ч. 

Най-важното качество на изтребителя, който се произвежда в три варианта, е, че е невидим за радарите. Един от моделите на F-35 е в състояние да стартира и каца отвесно. Освен това F-35 може да носи на борда си различни оръжия, включително и атомни бомби.

Изтребителят се управлява само от един пилот. Неговият високотехнологичен шлем струва няколкостотин хиляди долара и предоставя на летеца всевъзможни информации и изгледи. По правителствени данни бойният самолет струва около 80 милиона долара.

Снимка: Уикипедия

Видео: МО

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 7, 2022 08:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама