Русия се опитва да унищожи енергетиката на Украйна, март 2024

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 1, 2024 11:55

Русия се опитва да унищожи енергетиката на Украйна, март 2024

Акценти

  • След унищожаването на големите десантни кораби на Черноморския флот на Руската федерация "Азов" и "Ямал" в Черно море останаха само 7 десантни кораба на Руската федерация,

30 март 2024 г.

Ξ  Русия се опитва да унищожи енергетиката на Украйна.

От седмица насам Русия всяка нощ атакува енергийни обекти на Украйна с дронове и ракети. Целта е тотално унищожение на енергийната мрежа, смятат експерти. Заради дефицита на средства за ПВО, част от ракетите и дроновете достигнаха целта си. „Тази нощ атаката на Русия преследваше две цели – удари по енергетиката и разузнаване на позициите на ПВО“, съобщи говорителят на групировката „Юг“ Наталия Гуменюк, цитирана от украински медии. Свалени са 9 от 12 дрона. Има попадение в инфраструктурен обект в Полтавска област, но съществени поражения върху енергийната инфраструктура няма.

Най-мощният удар по енергийната система на Украйна от началото на войната бе нанесен на 22 март, когато бяха повредени десетки енергийни обекти. Пострада и най-голямата ВЕЦ в Украйна – Днепропетровската. По нея бяха нанесени над 8 ракетни удари, след което възникна силен пожар. Няма опасност от скъсване на язовирната стена, но имаше две преки попадения във ВЕЦ-1 и ВЕЦ-2, като втората е извън строя. Освен това имаше и голямо изтичане на нефтопродукти в Днепър.

24 март 2024 г.

Ξ Въоръжените сили на Украйна заявяват, че успешно са поразили десантните кораби „Ямал“ и „Азов“ по време на днешната им атака към Севастопол.

Съобщение за това без подробности ВСУ публикува в социалните мрежи. „В резултат на масираната ракетна атака по анексирания Севастопол в събота срещу неделя са били повредени обекти на инфраструктурата и са потопени десантните кораби „Ямал“ и „Азов“.

Според съобщението на центъра за стратегически комуникации на ВСУ също така е поразен и свързочен център и няколко обекти от инфраструктурата на Черноморския флот на Руската федерация.

Ξ Defense Express: Русия остана само със 7 десантни кораба в Черно море

След унищожаването на големите десантни кораби на Черноморския флот на Руската федерация „Азов“ и „Ямал“ в Черно море останаха само 7 десантни кораба на Руската федерация, пресметнаха от Defense Express.
Отбелязва се, че в резултат на ракетната атака на 24 март руските сили са останали само 7 кораба-амфибия в Черно море и това включва онези ВДК (Големи десантни кораби от проект 775), които са прехвърлени от Балтийския и Северния флот в навечерието на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.:

Ξ Пожар избухна в понеделник в една от най-големите топлоелектрически централи в югозападна Русия извади два от блоковете ѝ от работа и прекъсна за кратко доставките на клиентите, каза губернаторът на региона Василий Голубев в „Телеграм“.

Путин създава илюзията, че Русия остава велика морска сила, но това не е вярно

Ξ Украинските военноморски безпилотни самолети не само повреждат, но и напълно унищожават руски кораби. Благодарение на работата на украинското разузнаване руският Черноморски флот е намален с една трета

Украинското разузнаване прави всичко възможно, за да намали присъствието на руски кораби в Черно море. Представителят на отбранителното разузнаване на Украйна Андрий Юсов разказа за това в рамките на проекта „Висш кабинет“ по телевизионния канал FREEDOM.

Той подчерта, че Украйна, която не разполага със свой голям флот, вече е унищожила една трета част от руския Черноморски флот. Асиметричните инструменти се използват активно в противодействието на руския агресор.

Ξ На  23 март, вечерта и днес, 24 март, сутринта беше нанесен масиран удар по Украйна с дронове и ракети.

Стратегическите ракетоносци Ту-95МС изстреляха крилати ракети по военни обекти в Киев и Лвов. Група ракети Х-101 удариха столицата на Украйна. Експлозии имаше и в Никопол и Ивано-Франковска област. На летището в Кулбакино в района на Николаев ракетите „Искандер“ унищожиха хангар с ракети на НАТО Storm Shadow / SCALP-EG и пускови установки С-20

Ξ Севастопол е подложен на мощен рейд. Лвов и Киев са „отговорни“ за терористичната атака в Крокус
Ξ „Мащабен срив“ в енергийната система. Русия нанесе масиран удар на Украйна с дронове и ракети

Русия армия атакува почти всички региони на Украйна с безпилотни самолети и крилати ракети в нощта срещу 22 март. За първи път от много време бяха поразени енергийни съоръжения.

По данни на украинските военновъздушни сили руските ракети, изстреляни от Каспийско море, са достигнали украинското въздушно пространство около 5 ч. сутринта. Ударите са нанесени по Харков, Запорожие, Хмелницки, Кривий Риг, Днепропетровск, Франковск, Виница, Лвов и други региони. Има загинали и ранени.

16 март 2024 г.

Ξ Три рафинерии в руската Самарска област са били атакувани от дронове на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), потвърдиха пред Укринформ източници в правоохранителните органи.

Източниците потвърждават, че нощната атака срещу руските петролни рафинерии е била успешна.

Бойните дронове на СБУ са взели на прицел още три рафинерии на „Роснефт“ в Самарска област.

15 март 2024 г.

Ξ Най-малко 14 души загинаха, а 46 бяха ранени при руска ракетна атака срещу Одеса. Това съобщи началникът на военното управление на Одеска област Олег Кипер.

Обстрелът е станал около 11 ч. местно време. От експлозиите са пострадали няколко жилищни сгради и коли.

След това е имало и втори обстрел, в резултат на който са загинали служител на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна (ДСЕС) и фелдшер, които работели на мястото на експлозията. Още седем спасители са ранени.

Ξ Рано тази сутрин Украйна атакува с безпилотни летателни апарати малка петролна рафинерия в руската Калужска област. Операцията, проведена от Главното управление за разузнаване към министерството на отбраната на Украйна, е нанесла щети върху целта, съобщи източник от украинското разузнаване пред Ройтерс.

Ξ Руските паравоенни групи „поемат контрола над руското село, изпращайки войските и танковете на Путин да бягат“, след като са преминали от Украйна и са извършили нападение

Историята на Наташа Андерсън и Джеймс Рейнолдс и Уил Стюарт

Руски паравоенни групи са поели контрола над малко село по границата с Украйна и са изпратили войските на Путин да бягат, показва ново видео.

Базираните в Украйна руски партизански бунтовници твърдят, че са превзели граничното село Тьоткино, дори след като Русия заяви, че е отблъснала инвазиите.

Легионът за свобода на Русия (ФРЛ), Сибирският батальон (СБ) и Руският доброволчески корпус (РДК) публикуваха видеоклипове, уж показващи техните войници, воюващи в западните руски райони Белгород и Курск днес.

Руските партизани организираха нахлувания на територията на Путин днес и очевидно взривиха бронетранспортьор в района на Курск.

Появи се видео, на което се вижда как руските войски отстъпват, но няма първоначално потвърждение. Имаше твърдения – отречени от Москва – че руските танкове също са се изтеглили.

12 март 2024 г.

Ξ Украйна удари с дронове петролна рафинерия и петролен склад в два региона на Русия

В нощта на 12 март Украйна организира масирана атака с дронове на руска територия. Няколко дрона се появиха в небето над района на Нижни Новгород, където атакуваха обект на горивно-енергийния комплекс в Кстово, каза губернаторът Глеб Никитин.

„В момента на място работят специални служби, които използват всички необходими сили и средства за локализиране на пожара в една от нефтопреработвателните инсталации. По предварителни данни няма пострадали“, отбеляза Никитин. Според телеграм канала Baza, става дума за предприятието Лукойл-Нижегороднефтеоргсинтез.

Ξ Какво е известно за катастрофата на Ил-76 в района на Иваново?
Военнотранспортен самолет Ил-76 се е разбил в Ивановска област по време на излитане, съобщи руското министерство на отбраната.
Самолетът Ил-76 се е разбил около 13:00 ч. московско време в Ивановска област. Самолетът е излитал за изпълнение на планиран полет, когато един от двигателите му се е запалил.
Причините за пожара не се съобщават. Комисия на Главното командване на Въздушно-космическите сили на Русия отлетя за Иваново, за да разследва причината, съобщиха от Министерството на отбраната.
Очевидец разказа, че Ил-76 е паднал зад гробището в село Богородское, на земята не е имало щети.
На борда на Ил-76 е имало осем членове на екипажа и седем пътници. Военното министерство не уточнява съдбата им.
Събеседник на ТАСС в оперативните служби заяви, че по предварителни данни всички са загинали.

10 март 2024 г.

Ξ Унищожените от Украйна кораби потопиха и шефа на руския флот. Адмирал Николай Евменов ще бъде заменен от командващия Северния флот адмирал Александър Моисеев

Главнокомандващият ВМФ на Русия адмирал Николай Евменов е освободен от длъжност и ще бъде заменен от командващия Северния флот адмирал Александър Моисеев, съобщават руските медии.

6 март 2024 г.

Ξ Министерството на отбраната съобщи за унищожаване на обект в Одеса | Дзен (dzen.ru)

Руските въоръжени сили удариха хангар в индустриалната пристанищна зона на Одеса.URA.Ru 

Според военното ведомство хангарът се е подготвял за бойно използване на безпилотни катери на Въоръжените сили на Украйна (AFU).Новини

5 март 2024 г.

Ξ Украйна е унищожила големия руски кораб „Сергей Котов“ край Крим, съобщи говорителят на Главното разузнавателно управление на Украйна Андрей Юсов. Плавателното средство и преди бе ставало обект на украински нападения, но този път атаката се е оказала фатална.

От началото на инвазията до днес Русия е загубила над 20 кораба.

Ξ Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (HUR) потвърди унищожаването на патрулния кораб „Сергей Котов“ на руския Черноморски флот.

Това съобщи разузнавателната агенция в публикация във Фейсбук, предава Укринформ.

В нощта на 4 срещу 5 март 2024 г. група 13, специална част на украинското военно разузнаване, атакува руския патрулен кораб „Сергей Котов“.

2 март 2024 г.

Ξ  Украйна свали друг руски бомбардировач Су-34 днес, 2 март 2024 г. Русия загуби 14 самолета през последните 15 дни на обща стойност над 1 МИЛИАРД долара.

Ξ  Дрон и експлозия в Санкт Петербург.

Руски медии съобщават за силна експлозия в града. Местни жители съобщават, че са чули звук във въздуха и ярка светлина и взрив. Предполага се, че целта на украински дрон е била нефтобаза „Ручи“, но е бил свален от ПВО в жилищен квартал, където е предизвикал пожар.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 1, 2024 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама