Русия продължава да тормози невинни, седмицата 10 – 16 октомври

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2022 08:46

Русия продължава да тормози невинни, седмицата 10 – 16 октомври

¿ 10 октомври

Русия нанесе най-малко четири ракетни удара по Киев тази сутрин след месеци на относително спокойствие в украинската столица, предаде „Москоу таймс“. Експлозиите бяха чути от журналисти на АП и изглежда са резултат от ракетни удари. В цялата страна е обявена въздушна тревога.

¿ 11 октомври

България е държавата в Европейския съюз, която е най-неспособна да устои на негативното въздействие на фалшивите новини и е най-уязвима в борбата с тях. Това показва индексът за медийна грамотност за 2022 година, изготвен в рамките на Инициативата за европейски политики (EuPI) на Институт „Отворено общество – София“ и оценява потенциала за устойчивост срещу фалшиви новини в 41 европейски страни, като

¿ 12 октомври

От 25 октомври Чехия се присъединява към шенгенските държави с обща граница с Русия, които няма да допускат руски граждани с валидни шенгенски туристически визи.

Българският културен център „Цар Борис III“ в Охрид, който бе открит преди дни, днес е бил нападнат от мъж с брадва, съобщиха от Фондация „Българска памет“. Атаката е започнала, докато вътре се е провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители.

¿ 13 октомври

Два джипа на жандармерията са се ударили челно тази сутрин на пътя Царево- Малко Търново, съобщи Нова тв.

По неофициална информация са пострадали четирима служители на МВР. След инцидента ранените са били контактни. Настанени са в УМБАЛ-Бургас, единият е в интензивно отделение. На останалите трима травмите са свързани със счупвания.

¿ 14 октомври

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е окончателно осъдена да плати над 250 000 лева като разноски по дело за конфискация, което е водила и загубила пред Софийския градски съд. Това видя „Сега“ в съдебните регистри.

¿ 15 октомври

Сайтовете на президентството, МВР, министерствата на отбраната, правосъдието и Конституционния съд са били обект на руска хакерска атака, твърди главният прокурор Иван Гешев. Той се похвали, че е установен извършителя поименно, нещо което специалистите определиха като невъзможно.

Двама братя бяха осъдени на по 40 години затвор в петък, след като още в първия ден на съдебния процес изненадващо признаха за убийството на малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция.

Руска подводница е била засечена в края на септември край френското крайбрежие в района на Бретан, съобщава БНТ. Френски и испански военни кораби са я ескортирали.

Според телевизия Бе Еф Ем това се е случило на 29 септември.

За случилото се съобщиха от френския военноморски флот, но повече подробности не се съобщават.

¿ 16 октомври, неделя

България липсва в първите 1200 университета в света в класацията на Times Higher Education(link is external), която е една от шепата авторитетни мерила за качеството на висшето образование. Класацията за 2023 г. бе обявена преди няколко дни и усилено се споделя и коментира в социалните мрежи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 17, 2022 08:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама