Русия продължава да тероризира мирното население с ирански дронове

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2022 08:42

Русия продължава да тероризира мирното население с ирански дронове

Акценти

  • Досега Москва е извършила и около 4500 ракетни удара и над 8000 въздушни нападения.

Свързани публикации

28 октомври

Президентът Володимир Зеленски заяви, че само за два дни Русия е извършила повече от 30 атаки с дронове срещу Украйна. Той добави, че общо Москва е извършила и около 4500 ракетни удара и над 8000 въздушни нападения.

Говорейки от Киев и застанал до нещо, което изглеждаше като свален ирански дрон „Шахед“, г-н Зеленски обеща да „подреже крилата“ на въздушната мощ на Москва.

Западни официални лица смятат, че Иран е доставил голям брой безпилотни самолети на Русия, но Москва и Техеран отричат това.

24 октомври

Ξ  Израел атакува и унищожи летище  „Димас“ в Сирия, където се произвеждаха боеприпаси и резервни части за иранските дронове-камикадзе, които масово се използват от Русия в Украйна. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права  /SOHR/. В резултат са напълно унищожени сградата за сглобяване на дронове, една от пистите на летището, както и военният радар.

17 октомври

Ξ  Украинските сили отново са в движение в Херсонска област, като в руските канали на Telegram се съобщава за ожесточени боеве на фронтовата линия и за различни степени на паника.

Съобщенията сочат, че офанзивата продължава да е съсредоточена върху западния бряг на река Днепър в опит да бъдат хванати в капан руските сили, които се стремят бързо да превземат речните преходи.

Ξ  Военкор Сапонков: „Близо до Херсон въоръжените сили на Украйна загубиха до полк танкове и пехотен батальон“

Опит за атака в Херсонско направление струва много скъпо на въоръжените сили на Украйна. Украинската армия е загубила до един танков полк и един пехотен батальон, каза военният командир Роман Сапонков. Той каза, че настъпващите киевски бойци са били посрещнати от парашутисти, морски пехотинци и мотострелкови части на въоръжените сили на Руската федерация, които са били подкрепени от артилерия и авиация.

15 октомври

Ξ  Новини на живо от Русия и Украйна: „Обстрел“, пожар в руски склад за горивоза гориво в Белгородска област е предизвикал пожар, съобщи местен служител, без да уточнява произхода на атаката.
Руското министерство на отбраната заяви, че силите му са спрели украинските опити за настъпление в Херсонска област, както и опит за настъпление край Лиман в източната част на Луганска област.

14 октомври

Ξ  Украйна продължава да постига „малки успехи“ в контраофанзивата си както на изток, така и на юг, като най-големият напредък е в Херсонска област, заяви пред репортери в петък високопоставен военен представител на САЩ. Напредъкът позволява на украинските сили да пестят разходите си за управляеми ракети с многократно изстрелване, или GMLRS, изстрелвани от високомобилни артилерийски ракетни системи (HIMARS) и пускови установки M270. Но е налице „доста голямо въздействие“ по отношение на загубите на войници и за двете страни.

Жителите на Киев бяха призовани да намалят потреблението на електроенергия вечер, след като руски ракетен удар извади от строя електрическа инсталация в близост до столицата.

Длъжностни лица съобщиха, че електрозахранването в цяла Украйна е било възстановено по-рано, след като руски ракети са поразили енергийна инфраструктура.

Ξ  Маркелов: „Путин в Астана напомни на Запада, че е готов на твърди действия.“

Важното му обозначение е и принципното споразумение с Реджеп Тайип Ердоган за създаването на южен хъб, подчерта експертът. „Това е много готина история в смисъл, че имаме добър енергиен център в южната част на Европа. И Ердоган е готов, и Русия е готова. Вече всъщност ще има санкции срещу Турция, което напълно променя и прави този проект е по-сигурен“, казва Маркелов.

12 октомври

Ξ  САЩ ще ускорят доставката на системи за противовъздушна отбрана NASAMS
Ден след масираното руско ракетно нападение и нападението с дронове срещу Украйна, в резултат на което загинаха най-малко 20 души, а енергийната й инфраструктура беше повредена, Украйна получи добри новини за крайно необходимо оръжие. Белият дом обеща да ускори доставката на две от осемте обещани Национални усъвършенствани зенитно-ракетни системи (National Advanced Surface to Air Missile Systems, или NASAMS). Освен това Украйна получи първата от четирите обещани зенитно-ракетни системи IRIS-T SLM от Германия, както и още четири системи M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) от САЩ.

11 октомври

Ξ  Украйна обръща войната с „изтощената“ Русия – GCHQ (Government Communications Headquarters) е служба за сигурност и разузнаване, в чиито основни компетенции са радиоелектронното разузнаване и управление на информацията за правителството и въоръжените сили на Великобритания
Украйна се изправя срещу „изтощените“ руски сили, ще заяви ръководителят на британската разузнавателна агенция GCHQ в реч във вторник.
Въпреки ракетните атаки по цели в Украйна в понеделник сър Джереми Флеминг ще заяви, че Москва изчерпва боеприпасите си.

Той ще каже, че вземането на решения от страна на президента Владимир Путин се е оказало „погрешно“.

10 октомври

Ξ  Руската ракетна атака е била подготвена седмица по-рано – украинското разузнаване.

Масираният обстрел на украински градове може да не е отмъщение за Кримския мост, а хладнокръвно планиран акт на агресия
Отбранителното разузнаване на Украйна твърди, че руските сили са получили заповед да се подготвят за масирана ракетна атака, която да удари 15 от 25 области на Украйна на 10 октомври сутринта, всъщност седмица преди това, на 2-3 октомври.

Според военното разузнаване на стратегическите бази на далечната авиация е било наредено да се подготвят за ударите по украинската критична инфраструктура и населените централни райони на големите градове.

Ξ  Путин обяви руски удари по военно командване, комуникационни и енергийни съоръжения в Украйна
Според руското министерство на отбраната към 25 март въоръжените сили на Русия са изпълнили основните задачи от първия етап на специалната операция – значително са намалили бойния потенциал на Украйна, според РИА новости

Ξ  Квазидържавата Украйна започна обратното броене на своето съществуване
Украинските нацисти вярваха в своята безнаказаност, взривявайки и убивайки в Русия. Кремъл чакаше. Ударите по Украйна са нанесени мощни и ще прераснат в настъпление по целия фронт на Североизточния военен окръг.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 28, 2022 08:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама