Русия да върне откраднатите самолети, настояват от ЕП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2022 16:18

Русия да върне откраднатите самолети, настояват от ЕП

Акценти

  • Европейските транспортни оператори предлагат на украинските граждани безплатно пътуване с влак, автобус, кораб или самолет
  • Транспортът е стратегическо средство за ЕС за осигуряване на солидарност и подкрепа на Украйна и нейния народ, допълват членовете на ЕП.

Свързани публикации

Членовете на ЕП изразяват съжаление от факта, че Русия, в явно нарушение на международните правила за гражданско въздухоплаване, е принудила самолети, наети от чуждестранни компании, да се пререгистрират в руския регистър на въздухоплавателните средства. „Подобна кражба не може да бъде толерирана“, казват евродепутатите и настояват за незабавното връщане на тези самолети на законните им собственици.

Резолюцията също така призовава ЕС да затегне още повече санкциите срещу руския морски сектор и да откаже да допусне кораби, които са акостирали в Русия на път за ЕС, да влизат в пристанищата на ЕС. Освен това на всички кораби, които искат да спрат в пристанище на ЕС, трябва да се забрани да зареждат гориво в руски пристанища, се добавя в текста.

Военна мобилност

Решението на Европейския съвет да намали драстично средствата за военна мобилност е грешка, която подкопава европейската сигурност, смятат евродепутатите. Те призовават Комисията да намери решение за значително увеличаване на бюджета за военна мобилност в рамките на програмата „Механизма за свързване на Европа“.

ЕС трябва да помогне на държавите членки да развият инфраструктура с двойна употреба и транспортни връзки в рамките на ЕС, но също така и със Западните Балкани, Молдова, Грузия и Украйна, добавят евродепутатите, като се застъпват и за разширяване на трансевропейската транспортна мрежа до Украйна и Молдова.

Помощ за туризма в помощ на Украйна

Членовете на ЕП също така призовават страните от ЕС да подкрепят хотелите и услугите за краткосрочно отдаване под наем в ЕС, които приемат украински бежанци. Те искат от Комисията да създаде временна финансова програма на ЕС за подпомагане на туристическите компании, които наемат украински бежанци.

Пандемията COVID-19 и настоящата война показаха, че спешно трябва да се създаде Агенция на ЕС за туризма и Европейски механизъм за управление на кризи, за да се реагира адекватно и бързо на кризи от голям мащаб, като пандемии, войни, хуманитарни кризи и въздействието на изменението на климата, казват членовете на ЕП

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 15, 2022 16:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама