Родилни отделения в Харманли и Свиленград вече няма

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2023 10:31

Родилни отделения в Харманли и Свиленград вече няма

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 27 януари - 2 февруари 2023 г., брой 4/1028, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Празникът на родилната помощ вече не се отбелязва в още две здравни заведения. Това е така, защото родилните отделения в болниците в Харманли и Свиленград вече ги няма.
В Града на Белоногата миналата година последното бебе се роди през април 2022 година, а през юни отделението затвори.
Същото се случи и в „МБАЛ Свиленград“. Двамата лекари, които работиха там, се пенсионираха, а на тяхно място не се появиха млади, което предопредели съдбата на това отделение.
От 1 ноември 2021 година то вече не съществува.
Като основна причина за закриването на родилните отделения се смята демографската криза в региона. За последни 20 години населението тук е намаляло почти два пъти, а майките не се наемат да раждат повече деца.
Сега за всички, на които им предстои раждане, най-близкият град, където могат да го направят, е Хасково. Много от бъдещите майки предпочитат и частни клиники – в Стара Загора, Пловдив, София. Там цената за подобна услуга е над 1700 лева, а някъде и повече. Доста майки в днешно време избират да родят с цезарово сечение. То струва около и над 2000 лева.

Снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 31, 2023 10:31
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин януари 31, 21:48

    Честито бугарашки, забити! Изгонвате всичко нормално! Затова от 5 деца, само две съм правил там, и само едно се е родило там! Уроди (по руски) ви наричам, че не сте истински, а бугарашки милеещи за всичко чебурашко, но не и българско! Анатема! Анатема! Анатема! Няма такава гнусна сган, дето поради что се срамува да се нарече българин! Българите сме в чужбина, а там останахте буга-рашки, подлоги на мАсквата!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама