Рекорден брой едри лешояди са регистрирани на територията на Защитена Зона ,,Сакар“

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 11, 2023 09:17

Рекорден брой едри лешояди са регистрирани на територията на Защитена Зона ,,Сакар“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 37/1061, година XX, 06 -12 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Общо над 20 индивида белоглави и черни лешояди (картали) са отчетени в района на Защитена Зона „Сакар“, част от европейска екологична мрежа НАТУРА 2000. Това е абсолютен рекорд в района за едновременно наблюдение на тези мършоядни птици, съобщават експертите от Зелени Балкани и ФДФФ, работещи по проект „Живот за брадатия лешояд“. Белоглавите лешояди и карталите са отчетени в средата на месец септември в билните части на Сакар планина, благодарение на данните от сателитни предаватели и информация от местни фермери и партньори. Въпреки че, само белоглавият лешояд е описан за Защитената зона, като целеви вид за опазване, през последните години районът придобива все по-голямо значение и за черните лешояди. Като тук редовно се наблюдават по няколко преминаващи и хранещи се индивида, както и поне една сформирана двойка картали, почиваща в района на едно от изкуствените гнезда, монтирани от Зелени Балкани и Фондация “Карталско гнездо”. Така, районът на Сакар се утвърждава като една от най-важните планини за лешоядите в България, след Източни Родопи, Стара Планина, Пирин и Рила. Районът е своеобразна връзка между отделните колонии на двата вида в Източни Родопи (България и Гърция – Национален Парк Гората на Дадя), Източна Стара Планина, както и черните лешояди, обитаващи Турция.
“Зелени Балкани” изпълнява серия от директни консервационни дейности, насочени към подпомагане гнездовите и хранителни местообитания на черните лешояди в Сакар.
Тук е и мястото, където преди около 10 години от Зелени Балкани е възстановено гнезденето на белошипата ветрушка – един от най редките видове соколи в страната, а днес екипът на проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017 по Програма LIFE на ЕС също партнира в теренните дейности за опазването на карталите.

Източник: “Зелени Балкани”

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 11, 2023 09:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама