Резултат от „зелената“ политика на ЕВН!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2024 10:51

Резултат от „зелената“ политика на ЕВН!

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 14/1086, година XXl, 05 - 11 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Вместо едно от ЕВН отрязаха четири 50-годишни дървета пред офиса си в Харманли на ул. „Никола Петков“.
Това стана през почивните дни в последните дни на месец март и те не са изпълнили каквото им е било позволено в разрешението за премахване.
Дърветата им пречели, защото щели да правят ремонт на сградата.
Подобна растителност намалява температурата на околната среда в градски условия от 8 до 15 градуса през летните дни. Тези дървета хвърляха сянка на съседни сгради. Сега живеещите там ще трябва да включват климатиците си и да плащат ток на същото това дружество, което извърши сечта.
В понеделник – 1 април, от „Сакарнюз“ изпратихме въпрос на ЕВН какви са причините за масовата сеч на тези дървета. От там отговориха следното: „Към момента се извършват необходимите проверки по казуса. След като същите приключат, своевременно ще се свържем с Вас и ще Ви предоставим конкретен отговор на имейл адрес.“

Какво отговориха от там:

Въпросните дървета са били с наклонено положение, с такава коренова системи и състояние, които застрашават административната сграда на Клиентски център Харманли. Освен това представляват опасност за съседните сгради, МПС и прилежаща инфраструктура. В допълнение местоположението не е съобразено и не са спазени необходимите минимални отстояния от сгради.

С оглед на това са предприети превантивни мерки по отстраняване на опасните дървета. Това е съобразено с разпоредбите на чл. 40 от Наредба 16/2008 г. за изграждане и опазване на зелената система на територията на общ. Харманли.

Действията на дружеството са в противоречие с опитите в глобален мащаб да се спре затоплянето на климата, политика, която и ЕВН твърди, че споделя.
От община Харманли могат да накарат дружеството да възстанови унищожената растителност, но това едва ли ще стана като се има предвид, че за тази институция „зелената политика“ от години не е приоритет.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2024 10:51
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Juja април 14, 13:11

    А случайно да видяхте дупката в дървото, което е отсечено на тротоара? Тази дупка е в резултат на няколко атомобила, които се блъснаха в дървото. От последната катастрофа, маслото на колата се изля в стълбото и дървото взе да съхне. А ако това дърво при по-силен вятър падне и потроши няколко коли или убие човек, тогава кой ще е виновен? Може би пак ЕВН, защото е пред тяхната сграда? Това дърво много отдавна трябваше да се премахне и то не от ЕВН, а от общината. Така, че е хубаво да отразявате нещата такива каквито са, а не да пишете глупости. Преди няколко години сградата е санирана, ако пречеха на ремонта щяха да ги отрежат още тогава.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама