Резултатите от матурите на зрелостниците вече са известни

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 20, 2023 09:51

Резултатите от матурите на зрелостниците вече са известни

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 – 22 юни 2023 г., брой 23/1047, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Наташа Кирякова

Резултатите от държавните зрелостни изпити /ДЗИ/ се доближават до тези през предходната година. Средният резултат на този випуск по български език и литература е 50,14 точки, което отговаря на оценка добър 3,93. Резултатът е съизмерим с този през миналата учебна година, но малко по-нисък – с около 2,5 т.
Повечето зрелостници са харесали темата на есето – „Живот в мрежата“ и 32 506 (71%) са работили по него, а интерпретативно съчинение върху стихотворението „Посвещение“ на Петя Дубарова – „Пътят на посвещаването в любовта“ са създавали 9 119 (20%). 4239 зрелостници (9%) не са писали нито есе, нито съчинение, като 862 от тях само са преписали стихотворението.
Това са част от анализите, направени след оценяването на работите на явилите се на първия задължителен изпит 45 864 ученици (с близо 3000 повече от миналата година).
От резултатите от първата и втората част на матурата от МОН информират, че повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина. При езиковите задачите със свободен отговор с най-висок процент на постижимост е задачата, чрез която се проверява членуването на съществително име, а затруднения се отчитат при употребата на бройна форма за мн. ч.
При литературните задачи със свободен отговор учениците успешно се справят със свързването на изучени творби с имената на техните автори, но трудно извеждат функцията на диалога в повествователен текст. Затрудняват се и при съпоставянето на интерпретацията на дадена тема в изучен и в неизучен текст.
През 2023 година зрелостниците положили втория задължителен изпит по профилиращ предмет е с близо 2500 повече.
Философия и английски език са избрали съответно 80,3% и 69% от изучаващите тези предмети като профилиращи, а информатика и химия и опазване на околната среда – само 4,2% и 1,8%.
Усредненият резултат от този изпит е 62,11, малко по-висок от този в предходната година. Той отговаря на оценка добър 4,48. По-високият успех на втория изпит е очакван, като се има предвид, че на първата матура се явяват всички завършили XII клас, а втората е по избор по профилиращ предмет и на нея отиват по-малко на брой и по-мотивирани зрелостници, смятат експертите.
С най-висок среден резултат са чуждите езици, а с най-нисък са най-масовите изпити – география и икономика, биология и здравно образование, философия. В сравнение със сесията от предходната година резултатите са увеличени с 5 и повече точки по информатика, биология и здравно образование, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, предприемачество, изобразително изкуство, френски език. По-ниски резултати са регистрирани по математика, география и икономика, философия.
С две пълни шестици са 30 зрелостници, а с две отлични оценки – 1086 зрелостници. Слаби оценки и по двете матури имат 1050 младежи. Максималният брой точки – 100,са постигнали 50 зрелостници.
Няма зрелостник с 0 точки на изпита по български език и литература, а само 9 са с 0 точки на втория задължителен изпит.

Източник: МОН

Сакарнюз
От Сакарнюз юни 20, 2023 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама