Рапсодия за китара

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 31, 2023 08:30

Рапсодия за китара

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Иванка Данева

Той е от Хасково, но повече от 20 години работи в Димитровград. Музиката е в кръвта му, може да изсвири всичко на китара, а голямата му любов е джаза. Да, става дума за Димитър Русев – Мутата, двигателят на джазфестивали и музикални празници и събития в двата съседни града. Един от малкото хора, които не ги дели, за него те са едно.
Затова, когото преди 27 години създаде Хасково JAZZ, като продължение на Пловдивския международен джазфестивал, едно от желанията на Димитър Русев е и в Димитровград да има подобна проява. Така само четири години по-късно – през 2000-та – бе поставено началото на първия в страната ни Младежки джазфестивал, в рамките традиционните Димитровградски есенни музикални дни.
Апропо, тази година Есенните музикални дни бяха организирани за 33 път. В един запазен стар плакат четем, че за първи път те се провеждат от 19 до 31 октомври 1990 г., а в програмата са били включени гостуване на Старозагорската опера с „Царицата на чардаша“ от И. Калман, концерт на Емил Съев – класическа китара. И естествено – Акустичното джаз трио Димитровград с гост-изпълнители Евгени Йотов – саксофон и Веселин Койчев – китара.
И така, когато преди 15 години започва Младежкия джазфестивал, веднага се утвърждава идеята концертите да не са в някоя зала, а в самите училища. По време на ковид пандемията пък се установява нова традиция – да се свири на открито, в училищните дворове. В същото време, като реверанс към любителите на джаза в града домакин, да има и джемсешън на сцената на площад „Поезия“. Първоначално концертите са три – в училището с музикални паралелки и още две гимназии, но след закриването на СУ „Васил Левски“, са включени всички средни училища в Димитровград – трите гимназии: професионалната, математиката и езиковата и СУ „Любен Каравелов“.
От 23 до 26 октомври т.г. в Димитровград дойдоха повече от 30 млади изпълнители, сред които дванадесетокласници с преподавател Павел Цонев от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова“ в Стара Загора, две групи от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “ Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив и още един пловдивски състав – от създаденото от Иван и Мария Гърбачеви Музикално студио „Мишел“ ( в него бе и най-младата участничка във фестивала Дарина Гурдева, която е само в трети клас). Пред димитровградската публика свириха и „CATCH 22- София/Пловдив“ и „Art Libitum music center“ – София.
За да има успех и дълъг живот едно музикално начинание, естествено трябва да има слушатели. Затова Димитър Русев, заедно с вокалистката на Акустичното джаз трио Мария Арнаудова вече повече от десетилетие организират образователни уроци в различни димитровградски училища. Едновременно с това той работи и по своя проект „Приказния свят на музиката“ в почти всички детски градини в общината.
От 2000 година Димитър Русев е ръководил на Акустичното джаз трио Димитровград, а от месец то е в обновен състав – Пламен Солаков, бас и Иван Тонев, ударни инструменти. Това предполага нови предизвикателства и работа за сработването на музикантите, защото досегашните постижения поставят висока летва на очакванията от състава. Сигурна съм, че ще успеят. А междувременно предстои още нещо, свързано с джаза – среща в Градската библиотека „Пеньо Пенев“ с журналиста и джаз критик Владимир Гаджев на тема „50 години джазфестивали в България“. Предстои да бъде уточнена датата на тази проява.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 31, 2023 08:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама