Разрешиха изграждането на първите две социални жилища в Свиленград

От юли 19, 2022 20:16

Разрешиха изграждането на първите две социални жилища в Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 15 - 21 юли 2022 г., брой 26/1004, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Одобрено е изграждането на първите две социални жилища в Свиленград.
На последната си сесия Общинският съвет даде разрешение за право на строеж на две семейства, които ще си построят собствени жилища. Това ще стане на предоставен от общината терен на ул. „Граничар“.
Жилищата ще са на два етажа и ще разполагат с дневна, кухненски бокс, санитарен възел и помощно помещение на първия етаж, а на втория етаж две спални, гардеробно, санитарно помещение и балкон. Всяко жилище е с разгъната застроена площ от 122 кв. м. То трябва да бъде построено до 5 години.
Общо осем еднофамилни жилища бяха определени за строителство по новия модел с облекчени условия и учредяване право на строеж без търг или конкурс. Избраните кандидати участваха в процедура за подбор.
За да се даде възможност на повече желаещи да участват, до края на 2022 г. Община Свиленград ще подготви втора процедура за подбор на кандидати за изграждане на останалите шест жилища при същите облекчени условия. В нея отново ще могат да участват картотекирани като нуждаещи се от жилище семейства.
„Целта е с тези промени да дадем по-голяма възможност за картотекиране на повече хора, които се нуждаят от жилище“, заяви кметът на общината Анастас Карчев.
Освен че предостави терена, Общината също подготви инвестиционните проекти и издаде разрешения за строеж.

За да бъдат одобрени кандидатите, трябва да не притежават жилищен имот или да не са прехвърляли такъв последните десет години, както и доходите им да не са достатъчни да покриват наемните цени на свободния пазар или да придобият жилище.
Подобна социална инициатива се изпълнява за пръв път в община Свиленград, като целта е да се отговори на жилищните нужди на млади хора и семейства чрез предоставяне на възможности за строеж на жилищни сгради за справяне с демографските проблеми.

От юли 19, 2022 20:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама