Радиопредаване, шах и ревю – част от събитията на СУ „Неофит Рилски”

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 22, 2024 10:22

Радиопредаване, шах и ревю – част от събитията на СУ „Неофит Рилски”

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 12/1084, година XXl, 22 - 28 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Тази година СУ „Неофит Рилски“ – Харманли навършва 115 години от създаването на първия гимназиален клас. Патронният празник на всяко училище е значимо събитие, защото е повод за равносметка – поглед назад в миналото, осмисляне на настоящето и прозорливост към бъдещето.
По този повод се проведоха редица инициативи и събития.
Началото на празничната седмица започна със специално радиопредаване, подготвено от шестокласниците – Габриела Палазова, Ивайло Тодоров, Преслава Павлова и Теодор Христов. Като горди наследници на Неофит те разказаха за достойния житейски път на този необикновен книжовник и изключителен родолюбец.
Проведе се състезание по шах. Безапелационен победител с 6 победи и нито една загуба стана Александра Тодорова от 9.а клас.
Състоя се и Ден на отворените врати в СУ „Неофит Рилски“. Гости на центъра по Природни науки бяха учениците от 4. клас на НУ „Отец Паисий“. Те наблюдаваха с мискроскопи различни видове клетки, разкриващи сложността и разнообразието на живите организми.
Други гости бяха и учениците от 4. клас на НУ „Алеко Константинов“. Те имаха възможност да надникнат в невидимия за невъоръженото човешко око свят на организмите. С интерес наблюдаваха разнообразието от клетки с микроскопи и проследиха презентацията по темата.
Посещението в различните зони на центъра, съпроводено с образователни демонстрации се оказа увлекателно и изключително интересно за любознателните четвъртокласници от НУ „Алеко Константинов“ и НУ „Отец Паисий”.
Имаше и Пролетна акция „Да почистим и засадим цветя в двора на училището”. В инициативата се включиха ученици от 5. до 12. клас рамо до рамо със своите преподаватели. Беше почистен дворът на училището.
Учениците от 10.а и 10.в клас с класните си ръководители засадиха цветни алеи с красиви, пролетни цветя за радост и настроение на всички.
За поредна година се организира и изложбата с конкурсен характер „Аз обичам животните“. Облачното време не успя да помрачи приповдигнатото настроение, ентусиазма, усмивките и радостта от празника, който се проведе в двора на училището.
На нея дефилираха котка, хамстер, зайче и кучета от различни породи. Председателят на журито Милена Ангелова, учител по биология и здравно образование, награди най-достойните представители във всяка една категория.
Кокер шпаньолите на Мелиса Димитрова бяха наградени за отлична стойка и здравословно състояние. Кобра и Мамба – двете ловджийски кучета от породата плотхаунд на Християна Стефанова, грабнаха приза за чистокръвност на породата и потекло.
Като най-артистичен бе отличен померанът на Гергана Бойкова. С най-атрактивна външност бе йоркширският териер на Михаела Стойкова, който бе съчетал розовата си рокля с панделка в същия тон. Късокосместото чихуахуа на Златка Асенова демонстрира усвоена команда и бе награденo в същата категория.
Хамстерът на Александър Христов получи наградата за най-екзотичен участник. За любимец на журито единодушно бе избрано пухкавото зайче Бъни на Златка Дамянова, а бурните аплодисменти определиха фаворита на публиката – шестмесечната кавказка овчарка Айра на шестокласничката Нафие Ахмед.
С ЕКО модно ревю бе отбелязан Световният ден на рециклирането. С много емоции и настроение моделите представиха свои творения, създадени изцяло от хартия. Дизайнер бе талантливата Елинор Димитрова, ученичка от 10.а клас.
Съвместно с това се проведе и конкурс за млади фризьори и гримьори. Първата награда за най-добър фризьор грабна Доника Георгиева от 11.б клас, а първата награда за най-добър гримьор взе Росица Иванова 11.а клас.
В шоуто се включи и мажоретният състав на училището по Нацоналната програма “Заедно в изкуствата и спорта”, с ръководител Галя Станкова. Танцът им с батони даде началото на еко ревюто. Това бе първата им изява и с нея събраха погледите на публиката.

Тази година СУ ,,Неофит Рилски” празнува 98 години от избирането за патрон на училището – родолюбивият възрожденец и бележит книжовник – Неофит Рилски, 115 години от първия гимназиален клас и 174 години светско образование в Харманли.
Любознателни и ученолюбиви ученици от V, VIII и XI клас посетиха училищния музей. Те имаха възможността да разгледат експозицията и да се запознаят с нейната история.
В ролята на техни екскурзоводи влязоха възпитаници от X клас. Учениците научиха историята за началото на учебното дело, което е поставено в далечната 1833 г., за създаването на музейната сбирка, което е положено на 30 март точно преди 40 години.
Географска изложба на макети и проект „Културните богатства на България“ бе представена във фоайето на училището. Тя е дело на ученици от 10.а и 10.б клас.
Другата подредена изложба, която може да се разгледа, е математическа. Тя е по повод Международния ден на математиката и „Световния ден на числото П“ – 14 март. По проектите работиха ученици от 6.а, 7.в и 7.г клас.
Състоя се и седмична викторина „Това го знам на Английски език“.
Изпълнен бе училищният химн с участие на ученици от 5-те класове.
Проведе се и празник на начален етап с гости – децата от подготвителните групи на ДГ „Пролет”.
На 22 март бе отбелязан Световния ден на водата с инициатива и организация на 8.а клас.
Тържествено бяха връчени грамоти от директора Валентина Павлова.
Състоя се и празнична хоротека в двора на училището.
Навръх патронния празник – 25 март, на стадион „Хеброс” ще се състои „Хвърчило пъстро за всички детски мечти“. Там ще се проведат и волейболни срещи. Едната е за момичета 5. – 7. клас между отборите на ОУ „Иван Вазов“ и СУ „Неофит Рилски”. Другата ще бъде между учители и ученици от СУ „Неофит Рилски“.
Ще има още и походи, и екскурзии по класове.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 22, 2024 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама