Работодатели изправиха работниците си срещу протестиращи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2022 07:47

Работодатели изправиха работниците си срещу протестиращи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 16 - 22 септември 2022 г., брой 33/1011, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Срещу протестиращите от замърсяването на ТЕЦ “Брикел” – Гълъбово, бе изкаран персоналът на предприятието и този на тецовете от Димитровград и Бобовдол. Във вторник, 13 септември следобед, те бяха докарани с 30-годишни автобуси пред централата и носеха плакати в защита на работата си.
Протестната акция бе организирана от гражданите на Гълъбово и околните селища, които от години дишат 24 часа в денонощието вредните емисии, изпускани от централата.
Те искаха предприятието да се модернизира, ако не – да се ликвидира и да спре да трови хората наоколо.
Носеха малки плакати с надписи: „Спрете геноцида!“, „Модернизация или ликвидация“, „ДИМ от комина, ВАС го подмина“ и други, сред които се срещаше и името на Христо Ковачки.

Системни нарушения

От сдружение „За Земята“, което подкрепи протеста на жителите на Гълъбово, напомнят, че ръководството на ТЕЦ „Брикел“ обещава многократно, че ще реши проблема, но резултатът от десетки години е нула“, а тази централа е „нарицателно за замърсяване на въздуха и околната среда в България“. Природозощитниците посочват системни нарушения, свързани със замърсяване на въздуха и водата на река Сазлийка и язовир „Розов кладенец“, нарушаване на правилата за бе-зопасност и изгаряне на горива, които не са включени в разрешителното за работа като биомаса и гориво от отпадъци – RDF.
Централата е пусната в експлоатация през 1962 г., а техниката, с която работи, е морално остаряла, непрекъснато замърсява региона. „Брикел“ е в непрекъснато нарушаване на нормите за опазване на околната среда, но санкциите не могат да я спрат, коментират протестиращите.

Контрапротестиращите, всички работещи в трите централи и общински служители от Гълъбово, бяха няколко пъти повече от тях и твърдяха, че защитават правото си на труд и не искали да ги въвличат в политически игри.
В противовес на това единственият, който говори на уредба, предоставена от „Брикел“, бе фрезистът Иван Стойнов. Държащ с трепереща ръка микрофона и с пресъхнала уста той обвини правителството „Петков“, че само е лъгало и защити ДПС, което било по-добро от тях.
Използва лични нападки и призова завършилите в Харвард да четат повече.
За протестиращите каза, че били стимулирани с по 50-100 лева, пари за които те работели два дни.
„Ние сме свободни хора и нас не ни карат да се подписваме“, им отговориха и ги обвиниха, че сред тях има много малко хора от Гълъбово и повечето в момента трябва да са на смяна.

Опит за диалог

На събитието присъства и бившият депутат Владислав Панев който поиска да разговаря с контрапротестиращите, но те го посрещнаха с обиди и заплахи за саморазправа. Наложи се намеса на полиция да успокои страстите.
„Исках да чуя тяхната гледна точка. Според мен всички предприятия трябва да работят в екологични норми, това се отнася и за „Брикел“, и това не го откриваме сега, от доста години се занимавам с този въпрос.“
Заяви, че фирмите на Христо Ковачки, свързван с „Брикел“ и другите ТЕЦ-ове, дължат 160 млн. лева на държавното обществено осигуряване, което означава, че голяма част от неговите работници няма да получават пенсии. „Практиките му са феодални, като отпреди 100-200 години, а дълго време държавата беше с широко затворени очи за тях“.
При управлението на четворната коалиция около „Продължаваме промяната“ районната екоинспекция нареди централата да спре, но съдът отмени предварителното ѝ изпълнение, така че компанията продължава да работи до произнасянето на съда по същество. Аргументът на върховните съдии беше, че „дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното ѝ преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнило съществено този интерес“. Освен това се посочва, че спирането на дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона.

В момента ТЕЦ „Брикел“ работи с комплексно разрешително от декември миналата година, издадено с две страници предисловие как централата не изпълнява предишното си комплексно разрешително. Но въпреки това получава ново, което е с подписа на Росица Карамфилова, която в момента е министър на околната среда и водите в служебното правителство.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 18, 2022 07:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама