Пътят към успеха на амбициозните може да започне и от малък град

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2021 08:32

Пътят към успеха на амбициозните може да започне и от малък град

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #31/963, година XVIII, 3-9 септември 2021 г.
  • Излиза в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Маджарово, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Момче от Тополовград кандидатства медицина на пет места, прието е навсякъде при първото класиране, а в най-престижното учебно заведение се класира 13-и от 2000 кандидати.
Това са първите стъпки в тази сфера на амбициозния Иван Янчев, който избра да следва тази специалност в Пловдив. Не и последните. Намерението му е да продължи учението си с генно инженерство.
Иван завърши с пълно отличие средното си образование в СУ „Д-р Петър Берон“ в Тополовград. Първата му преподавателката по химия е Иванка Чинтова, а след това Димитрина Илиева, с която продължава до 12-и клас.
Според Иван учителите не са само да преподават суха теория и знания, а и да оказват морална подкрепа. „Когато имаш такива преподаватели, можеш да стигнеш много по-нагоре в знанието“, казва той.
Добрата му подготовка се дължи и на частните уроци при Георги Сеизов и Нели Вълканова от Ямбол.
„Аз съм запален по химия не от учителите, а от майка и татко. Още от малък ходих да ги наблюдавам в Бърза помощ и точно това ми повлия да се ориентирам и да кандидатствам медицина. Те си били пример за мен, продължавам тази професия и се надявам и моите деца да продължат.
Майката на Иван – Мария, е медицинска сестра, а баща му Петър – фелдшер в „Спешна помощ“, Тополовград.
За момчето лекарската специалност не е за всеки и една от хуманните професии, които в България според него не се ценят много. „Моят принос към тази професия след завършването ми ще бъде не само да бъда в помощ към хората, но и да им осигуря по-различно ежедневие, защото след медицината ще продължа да изучавам генно инженерство. За сега това е най-високата цел, която съм си поставил.“
Намернията на Иван са да продължи образованието си в престижен университет в чужбина. това пък подсеща баща му Петър какво е искал да му подскаже след като го приели да следва: „Тате, трябва да ми дадеш още пари, за да мога да усъвършенствам английския си“.
Иван смята за най-важна финансовата и моралната подкрепата на родителите си.
На този етап ще им се отблагодарява като се учи добре.
Тези, които искат да вървят по неговия път, трябва да знаят, че ако кандидатстват медицина, винаги трябва да започнат по-отрано, за да нямат притеснения от изпитите, които са много трудни, нещо, което е изпитал на гърба си.
Иван е убеден, че и други тополовградчани или млади хора от провинцията могат да пробият по-нагоре. Не е задължително в медицината, може би и в други сфери на живота. „Когато положиш много усилия, те рано или късно се отплащат, но който иска да успее трябва да седне да учи. Няма как да стоим тук на кафето цял ден и да искаме да успеем. Няма как да стане това нещо!”
Иван е убеден, че знае път към успеха, а амбицията му е голяма, за да го достигне.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2021 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама