„Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ развълнува харманлийци

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 3, 2024 09:22

„Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ развълнува харманлийци

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 17/1089, година XXl, 26 - 9 май 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Филмът „Пътища и сенки край Извора на Белоногата“ бе прожектиран в града, край който се намира легендарната местност, увековечена от Петко Славейков. Режисьорът му – проф. Михаил Мелтев, избра тук да е едно от първите представяния на поета, когото нарича „интелектуален водач на нацията, сравнявайки го с другите възрожденци от Европа.
Наред с авторите на творбата на представянето ѝ на 18 април в Културния център сред официалните гости бе и Георги Николов, който е участник във филма И това се базира на неговия очерк, публикуван в „Сакарнюз“.
В него се разказва как местният първенец Дялко Милковски се явява вдъхновителят за написването на безсмъртната поема на Петко Р. Славейков „Изворът на Белоногата“. Харманлиецът и Славейков са приятели от учителските години. Закарал го на мястото, където е Герганината чешма, Петко се разходил няколко пъти напред-назад и по едно време извадил от джоба си тефтер и молив, седнал под една върба и нахвърлил първите редове на поемата, наречена от него „Изворът на Белоногата“.
Толкова за местната връзка с този филм.
За цялостната си продукция проф. Мелтев разказва, че се учудил, че филм за Петко Славейков да този момент не е правен. Няма почти никакви изобразителни материали за него и тогава се родила идеята, че трябва да се разкаже за него в мащабен филм, защото е титанична личност. Определя го като енциклопедист, тръгнал от нула с един полуграмотен баща и неграмотна майка, роден в мазето на къщата, за да не се сърдят заптиетата, които са настанени там. Майка му умира след това и този полусирак е даден на учителя, за да не пречи на мащехата.
Още като млад Петко вижда славеи, които го впечатляват дотолкова, че променя фамилията си на Славейков.
Творецът е противоречива съвременна личност за времето. „Именно това се опитахме да разкажем емоционално, защото рационално ние не можем да достигнем до същността на оная проблематика в онова време”, споделя авторът.
Във филма има разтърсваща и противоречива любовна история, която Славейков изживява през живота си. Тя предизвиква скандал, той е изгонен от Цариград, даже е вкаран в кауша. Пращат го в Одрин, там също не му тръгва и така до Стара Загора, където се връща обратно до даскалъка.
Стремежът на авторите на филма е да докоснат човешкото измерение на историческите личности, да се опитат да направят един наистина човешки портрет.
Филмът респектира с огромната проучвателна работа, която е свършена, и с интересните личности, които застават пред камерата и пред микрофона.
Сценарист освен господин Мелтев и Невелина Попова. Оператор е Бойко Калев, участва актьорът Данчо Лозанов. Музиката е на Георги Цветков.
Прожекцията на документалният филм е част от програмата за Празника на града.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 3, 2024 09:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама