Путин бомбардира покрайнините на Лвов, част световното наследство на ЮНЕСКО

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 13, 2022 07:50

Путин бомбардира покрайнините на Лвов, част световното наследство на ЮНЕСКО

Акценти

  • Това може да е най-западната военна атака от началото на руската инвазия.

Свързани публикации

Военна база на 50 км от Лвов e ударена от руски ракети. Големи стълбове дим са били забелязани да се издигат от посоката на военната база в Яворов на около 50 километра северозападно от Лвов.

Предварителните данни сочат, че руснаците са изстреляли осем ракети около 6 сутринта.

Лвов, великолепен обект на световното наследство на ЮНЕСКО, на 50 мили от границата с Полша и безопасно убежище за стотици хиляди вътрешно разселени украинци, досега беше недокоснат от бомбардировките.

Но неговите 700 000 жители знаеха, че в един момент ще дойде времето и за тях.

Живеещите там са сред най-силните привърженици на отделянето на страната от Съветския съюз, са наясно, че техният град, описван като душата на Украйна и символ на украинския национализъм, представлява всичко, което Кремъл презира. (Guardian).

  Ξ Блинкен нареди да отпусне още военна помощ на Украйна в размер до 200 милиона долара
Пакетът ще включва допълнителна отбранителна помощ, каза държавният секретар на САЩ. –(ТАСС)

  Ξ Премиерът на Сърбия Вучич съжалява, че не е подписал договор за газ с Русия на цена от 400 долара за 1000 куб.м. Страната трябва да води нови преговори с Русия (ТАСС).

  Ξ Управлението за гражданска авиация на Бермудите (BCAA) спря сертификатите за летателна годност на самолети на руски авиокомпании, регистрирани на Бермудските острови, съобщиха от пресслужбата на BCAA. Според консултантската агенция IBA на Бермудските острови са регистрирани 745 самолета на руски превозвачи. РИА Новости

  Ξ Градският съвет на окупирания Геническ, област Херсон, подаде оставка. Това се казва в съобщение на официалния сайт на Общинския съвет. Като причина се изтъква, че е невъзможно да продължи работата в настоящите условия.

  Ξ Руските нашественици понасят огромни загуби в Украйна, което е най-големият удар, нанесен на руската армия от десетилетия. Това изявление направи украинският президент Владимир Зеленски във видеообръщението си, предаде кореспондент на Укринформ.

  Ξ Кабинетът на Макрон: „Путин не показва готовност да прекрати войната срещу Украйна“

  Ξ Хората в Киев се опитват да избягат с по-голямата част от руските сухопътни сили, които са на около 25 км (16 мили) от центъра на украинската столица.

  Ξ Молдова моли за помощ при бежанската криза в Украйна, (BBC News Channel)

  Ξ Мъже пренасят много мъртви тела, през неофициалния коридор от Ирпин, сателитен град в покрайнините на Киев. Повечето са на възрастни мъже и жени.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 13, 2022 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама