Птиците в земеделските земи намаляват с тревожни темпове

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 26, 2023 15:06

Птиците в земеделските земи намаляват с тревожни темпове

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 40/1064, година XX, 27 - 02 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) оцени състоянието на 78 широкоразпространени видове птици за периода 2005- 2023 г. От тях 26% са с намаляващи популации, 23% – с нарастващи, а тези със стабилна категорията на тенденцията са 22%. Останалите 29% от видовете са с неопределена тенденция.
От всички оценени видове птиците в земеделските земи намаляват с най-значими темпове. През 2023 г. са достигнали до -42% от 2005 г. досега, като тази година се наблюдава спад с допълнителни 5% спрямо предходната. Причините за спада в птичите популации се дължи на продължаващата интензификация на земеделието – разораване на затревени площи, премахване на храсти, интензивното ползване на пестициди и хербициди.
Сред най-значимо намаляващите видове са пъдпъдъкът (-77%), черноглавата овесарка (-76%), сивата овесарка (-67%), обикновената кукувица (-60%), полската чучулига (-52%) и домашното врабче (-52%).
Сред видовете с нарастваща тенденция са фазанът (192 %), гривякът (475 %) и голямото белогушо коприварче (204 %). Със стабилна категория на тенденция са славеят, сойката, свраката, косът и обикновената чинка.
Оценката се базира на 279 места за мониторинг, които обхващат цялата страна и са посетени от стотици доброволци през поне три години в периода на проучването.
Мониторингът на широкоразпространените видове птици е част от националната система за мониторинг на биологичното разнообразие и БДЗП предоставя данните от инициативата на Изпълнителна aгенция по околна среда за включването им в годишния доклад за състоянието на околната среда в България. Индексът на птиците в земеделските земи се предоставя на Министерство на земеделието и храните за оценяване на Програмата за развитие на селските райони.

Източник: БДЗП

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 26, 2023 15:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама