Проф Петров: „Инвестиции в имоти вече са закъснели, балонът скоро ще се спука“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2022 09:47

Проф Петров: „Инвестиции в имоти вече са закъснели, балонът скоро ще се спука“

Акценти

  • Проф. Красимир Петров e доктор в Държавния икономически университет в Охайо Ohio State University

Свързани публикации

Според икономиста Проф. Красимир Петров държавните институции занижават инфлацията 2 или 3 пъти. Той се позовава на Общ индекс на цените на производителите В момента той е 15,3% и така може да се очаква истинската потребителската инфлация да е 15 – 16 %.

В предаването „Алтернативата“, пред Снежана Иванова той каза, че се позовава и на друга статистика и тя е по цени на вносител. Инфлацията при нея е 16 – 17%, и в САЩ, и в Европа и в България.

„Освен това ясно се виждат и цените по супермаркетите и по магазините, хотели и ресторанти, цените на жилищата,“ каза той.

Според него инфлацията не е 7- 8 процента както се отчита от Националния статистически институт, а истинската, реалната е между 15 и 20%, а за стоки от първа необходимост се дори 25. Обяснява, че се дължи на агресивната проинфлационна монетарна политика, която държавата провежда.

„Преди две години паричното предлагане е било 102 милиарда лева, за една година сме качили на 113, а сега е на 125. Тоест за всеки месец имаме по един милиард за последната една година. Сега залагат 6 милиарди дефицит, а той е проинфлационен. Това означава, че държавата взима нови кредити а те действат като масло в инфлационния огън. Банките също продължават да раздават кухи кредити с пари, които не идват от производства. Тоест ние имаме агресивна проинфлационна политика.“

Той вади заключението, че изпадаме в така наречената стаглафлационна криза, което означава че икономиката стагнира, че няма растеж.

Обяснява, че 24 милиарда лева са налети за последните години, приблизително 23%. Това е нова парична маса, това са нови пари в обращение, а хората имайки инфлационни очаквания бързат да купят бързат да ги похарчат.

„Никой не говори в България, че цената на торта изскочил от три-четири пъти, а тя е почти 30% от себестойността на продукцията. Това означава, че много скоро ще можем да видим буквално удвояване цената на храната, оттам увеличаване на фуража, на месото и т.н.
Очаква ни огромен скок в цените на храните, Очаква ни още по-голяма инфлация и обща икономическа стагнация, е неговото заключение.

Според него начинът за справяне е един-единствен 

и ние го знаем от няколко века – това е работа производство и икономика. Но нашата икономика е слаба и сравнително непродуктивна. В България не се произвеждат очила например, не произвеждат компютри, не се произвеждат часовници, не се правят и много неща. Тук има  фундаментално радикални проблеми в структурата на икономиката, която е наследена от социализма

Как да запазим стойността на парите си?

Според него е твърде късно е за инвестиции в имоти. Цените им се утроиха през години от 2008-ма година насам. Това което ставаше досега е, че хората изпреварваха потребителската инфлация, като купуваха жилища напред. Затова те се чувстваха богати след като, но това е илюзия. Този балон ще се спука и той го очаква в рамките на една-две години.
Хората са обезумели да купуват. 80 – 90 процента от сделките за имоти са на кредит и докато банките раздават такива лесни пари, хората ще купуват.

Единственият начин човек да си запази себестойността на парите е, ако има кредити да ги изплати сега.
Второто нещо е да се купят потребителски стоки, които човек смята, че са му нужни, като дамска чанта, палто, обувки, хладилник, печка, пералня, климатик.
Ако не са нужни то тогава остава инвестиции в някакъв реален актив, който е известен през последните 4- 5 хиляди години – злато.

За съжаление вече е малко късно за селскостопанска земя, но има нови фондове които инвестират в стоки, на които цените им растат, като селскостопанска продукция.

Може да се инвестира и в енергийни фондове.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 12, 2022 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама