Професор, учил в “Неофит Рилски”, запозна ученици с GPS системата

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 22, 2024 08:36

Професор, учил в “Неофит Рилски”, запозна ученици с GPS системата

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 16/1088, година XXl, 19 - 25 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бан

Свързани публикации

„Срещите с високо ерудираните и интелигентни личности, завършили нашата гимназия, продължават“. Така представи проф. д-р инж. Славейко Господинов заместник-директорът на СУ „Неофит Рилски“ – Харманли Живка Георгиева. Неговото посещение в гимназията на Харманли бе на 12 април – Международния ден на космонавтиката.
Пред ученици от 11. и 12. клас гостът представи Глобална система за определяне на местоположение (GPS).
Той подари на училището 10 екземпляра от книгата си „Астрономия за геодезисти“.
От училището му благодариха и му подариха сувенир от гимназията, в която е учил.

Какво представи пред учениците професора
GPS или Global Positioning System е разработка на САЩ, но постепенно името джипиес е станало популярно и се използва за подобни системи и на други държави.
ГЛОбальная НАвигационная Спутниковая Система (ГЛОНАСС) е на Русия, Bei Dou Navigation Satellite System (BDS) – Китай, Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS) – Индия, Quasi-Zenith Satellite System (QZSS) – Япония.
Всички системи са създадени и поддържани от военните за техни цели, но с времето са прераснали с двойно – военно и гражданско предназначение.
Само Galileo е на ЕС, която е на финала на изграждането си и ще бъде изцяло гражданска.
Джипиес системата е за опре-деляне на местоположение и синхронизиране по време на статични и мобилни обекти, които се явяват потребители.
Работи навсякъде по света – на земята, по море, във въздуха и близкия космос, във всеки момент на денонощието, седмицата и годината, във всички сезони и при всякакви метеорологични условия.
Тя е съставена от 24 спътника, а за еднозначно на местоположението на даден обект в пространството са необходими четири спътника.
Global Positioning System на САЩ е в разработка от 1973 г., а първият ѝ спътник е изстрелян през 1978 г. От тогава досега се използват спътници от трето поколение. Те се движат в кръгови орбити, с наклон 55°, на височина – около 20 200 km.
Периодът на обиколка на Земята е 11:58 часа.
При определяне на местоположението и разстоянията от спътниците може да се появят грешки.
Те могат да се дължат на спътниковата система, на орбитите им, заради въздействието на средата за разпространение на електромагнитните вълни в йоносферата и тропосферата.
Наземни фактори също оказват влияние. Например сигналът от космоса може да бъде блокиран от препятствия, от екраниране от електромагнитни полета, от многопътност на сигналите.
Точността зависи от няколко фактора, които са: продължителност на измерванията, възможности на потребителската апаратура, броят на и разположение на спътниците.
За обикновените телефони тя е от 2 до 20 метра, а за военните – до 3 милиметра.

Проф. д-р инф. Славейко Господинов е преподавател в катедра „Висша геодезия” на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Ръководител е на катедра „Висша геодезия“ в периода 2008 – 2019 г.
Автор е на повече от 150 научни публикации (в това число 9 монографии) у нас и в чужбина.
Професионалните и научите му интереси са в областта на основните геодезически мрежи, геодезическата астрономия, физическата геодезия, геодинамиката, лазерните сканиращи системи и спьтниковите технологии в сферата на геодезията.
Член е на Руската академия до космонавтика „К. Е. Циолковски“ и Международната научна академия „Евразия“.
Почетен доктор (Doctor Honoris Causa) е на Московския държавен университет по геодезия и картография (МИИ-ГАиК). Представител е на България в Секция 3 на FIG
(International Federation of Surveyors) и индивидуален член на IAG (International Association of Geodesy).
Средно образование е завършил е в Харманли през 1976 година.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 22, 2024 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама