Противопоставяне на инат или загриженост?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 7, 2023 11:46

Противопоставяне на инат или загриженост?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 29/1053, година XX, 28 - 03 август 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

В края на миналата седмица от Общинска администрация – Тополовград поканиха представителя на „Сакарнюз“ да участва в проверка с комисия от ОбА. Тя бе по сигнал от с. Капитан Петко войвода за разхищение на питейна вода.
Не беше никаква изненада, когато ги видяхме кои са – отдавнашния недоволник от работата на ВиК – Николай Вълчев и баща му Вълчо Николов. Заведоха ни до водоема в южния край на селото, от където се пръска водата из него и ни показаха тръбата – отливник, от която изтичаше в момента по-малко вода.
В комисията имаше и техническо лице, което обясни и на тях, и на нас останалите, че в това няма нищо чудно, отливник трябва да има, за да може, когато има повече вода във водоема, да се оттече и положението да се нормализира. Спестяваме всички останали подробности по разговора.
Няколко дни по-късно, в понеделник – 24 юли, потърсихме ръководителя на ВиК звеното в Тополовград инж. Атанас Атанасов, за да чуем неговата гледна точка. Ето какво каза той за този случай: „Системата в Капитан Петко войвода е направена така, че селото да взема вода от напорния водопровод. Първо се пълни тръбопровода в селото и след това водата отива във водоема. Той се явява като компесаторен съд и в това е проблемът. Извикахме гл. инженер на ВИК ЕООД – Хасково, с проблема запознахме и кметския наместник на селото. След като огледахме и обсъдихме, всички стигнахме до извода, че трябва да се направи ново трасе, по което водата да се качва във водоема. Т.е. той да не е контрасъд, а разпределител на водата за селото.
Отделно от това трябва да се оправи и подмени инсталацията по някои улици в селото. Това навремето е започнало, докарано донякъде, но не е довършено както трябва. Тръби ВиК ще даде, надявам се, че и общината ще помогне с техника. Трябва да се изчистят някои неща относно връзките по инсталацията и да се направи проект, който да се реализира и тогава може да се избегне този проблем с налягането.
Системата, която тогава са приели и направили в селото с контраводоем, не е много удачна, тя трябва да се промени и това ще опитаме да се направи. А при такъв тип водоем няма как да не изтича по-малко вода от отдушника, защото той е под налягане от напорния водопровод за Орешник и от там за Тополовград.“
Дано като получат протокола от проверката и отговора на ВиК – Тополовград да разберат за какво става дума и да не търсят както е казал народът, непрестанно теле под вола.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 7, 2023 11:46
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Реалистъ август 7, 16:35

    То в това село има 50-60 човека останали, вие искате да се правят инвестиции във водопреносната мрежа…

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама