Протест – шествие и Джамбазки поискаха бежанският лагер да бъде премахнат от Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2024 20:34

Протест – шествие и Джамбазки  поискаха бежанският лагер да бъде премахнат от Харманли

Акценти

  • Според други жители на града сега е много по-спокойно от преди, когато в лагера е имало 2000 човека.

Свързани публикации

„Регистрационно-приемателния център” – Харманли да се премахне от града и на негово място да се построи фабрика или борса, за да се създават работни места“. Това заяви Николай Георгиев, един от организаторите на протеста – шествие, който се състоя в Харманли на 22 март.
„Навсякъде из града можеш да видиш тайфи. Обликът на града се определя от тях“, коментира Генчо Генев, другият организатор. На протеста се събраха около 100-ина души, които се включиха в шествие.

Организатори бяха Николай Георгиев и Милко Генчев, които заявиха, че протестът е граждански и политически партии и партийни символи няма да бъдат допуснати.

Във Фейсбук профила господин Георгиев написа, че провел  половинчасов телефонен разговор с „народни представители в Европейското народно събрание“. Приканва харманлийци докато „умно красивите празни тикви от ЕК и ЕС гласуват мерки срещу ,,миграцията“ в ЕС, ние да излезем на мащабен протест с ясни искания, които да им зашлевим в лицата и ги принудим да започнат да се вслушват, в нашия глас!“

Пред Регистрационно приемателния център ги чакаше евродепутатът ат ВМРО Ангел Джамбазки, който предсказа, че ЕС ще приеме правила, които няма да са от полза за България.

Той нарече мигрантите нашественици, които са тръгнали да превземат и ще правят джихат, а  управляващите беззъби.

Протестиращите смятат да затворят магистралата и в понеделник, ще ходят в община Харманли да искат съгласувателни писма.

В момента в РПЦ-Харманли са настанени около 600 човека, които след 17 часа се прибират.

Много харманлийци се оплакват че мигрантите, че извършвали нарушения и им се заканват във фейсбук, те не съдействат на полицията, когато тя иска да накаже подобни нарушители. Подобен пример за това е през миналата неделя, когато униформени задържаха сбили се мигранти на бившата Автогара и поиска да ги изправи пред съда, но никой от сеирджиите не пожела да стане свидетел.

Пред БТА Мария Киркова заяви, че няма конфликти с бежанците, които да бъдат причина хората да излязат на протест. Вече е изпълнено и едно от предишните изисквания – за по-засилено полицейско присъствие. В града било разположено подразделение на жандармерията, след което вечерният час се спазвал от мигрантите. Киркова отрече, че капацитетът на РПЦ ще се разширява.
Изпълняващ функциите на директора на РПЦ Йордан Панев бе категоричен, че обстановката в центъра е спокойна и няма място за притеснения.
Той посочи, че към момента на протеста в лагера е имало 519 настанени там, основно сирийски граждани, като това представлява 31% от капацитета на центъра. Т.нар. сингъли – млади несемейни мъже, които в Харманли считат за потенциално опасни, са между 40 и 50% от пребиваващите в Центъра.
Според Панев вечерният час се спазва, като при неизпълнение на ограничението се съставят протоколи на нарушителите и при два такива се прави предложение за преместване в лагер от закрит тип.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2024 20:34
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Калоян март 23, 08:12

    Нали протеста беше без политически партии каква прави този Жамбазки там

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама