Проповед за Сиропустна неделя

От февруари 25, 2023 08:36

Проповед за Сиропустна неделя

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24 февруари – 2 март 2023 г., брой 8/1032, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Обични в Господа братя и сестри,
В идната Сиропустна неделя в среднощ започва Великият пост.
В продължение на 49 дена към обикновената трезвост, която е характерна за християнския живот, ние ще добавим повече физически и духовни усилия, заради говеенето, което извършваме през тези дни.
Чрез въздържанието ни от блажна храна, зли мисли и постъпки от една страна и усърдните и по-продължителни молитви придружени с дела на милосърдие от друга, ние ще положим повече усилия по пътя ни към Христовото Възкресение.
Сам Господ Иисус Христос с такива дела – ревност към Божието слово, пост, молитва, милосърдие, дълготърпение, понасяне на унижения заради Правдата, жертвена любов към нас човеците вървя към Своята Голгота, но и към Възкресението Си от мъртвите.
Следователно, Неговият пример е сигурен пътеводител и за нас, че постоянството в тези дела ни доближава към Него, към Неговата благодатна помощ и в крайна сметка към участие в Неговото Възкресение, с което Той проправи за нас път от тлението към вечния живот!
Господ ни е заповядал, когато заставаме на молитва да прощаваме на онези, които са прегрешили с нещо спрямо нас, като е казал още, че ако ние не простим на човеците съгрешенията им към нас и нашият небесен Отец няма да прости нашите грехове.
В началото на Великия пост ви моля да ми простите каквото съм съгрешил спрямо епархийския ни митрополит дядо Киприан и вас – поверените ми духовни чеда и енориаши, църковни настоятели, църковно служители, дарители, кметове и въобще всички човеци, които по някакъв начин съм обидил или наскърбил с моите думи или постъпки. От своя страна прощавам на всички всичко което мислят че са сгрешили спрямо мен. Простено, простете!
Молитствам за Божията благодатна помощ в предстоящият Пост – нека Бог благослови нашите усилия с добър завършек и обилна Пасхална радост!

Лек и спасителен Велик пост!

Снимка: Интернет

От февруари 25, 2023 08:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама