Проповед за Неделя след Петдесетница

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 15, 2023 10:58

Проповед за Неделя след Петдесетница

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 14 – 20 юли 2023 г., брой 27/1051, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Братя и сестри,

Идната неделя е неделята на Св. Отци от Шестте Вселенски събори. Тогава честваме паметта на всички онези св. Отци, които смело застанали на пътя на ересите и така ги съкрушили. Тогава денят ни ще е повече от празничен. Защо? Защото в неделя празнуваме едно малко тържество, тържество на Православната ни вяра, празнуваме поборниците и ревнителите за вярата, празнуваме тези, които за миг не се поколебаха да запазят истината независимо от това, че може да им коства живота.

Св. Църква премъдро е решила да празнуваме този така благодатен празник. Ще видим, че дори евангелското четиво говори за този им подвиг, подвиг, който запази вярата ни такава каквато трябва да бъде изчистена от всякакви човешки мъдрувания. „Вие сте светлината на Света“, това казва Господ към Своите ученици – апостолите. Това казва и към нас, защото всички ние сме негови ученици, раби и най-вече чада.

На първия Вселенски Събор, св. отци мъжествено отстояли истината на вярата и в спор победили злоречевият Арий, който не само, че хулил Бога, но и изкривявал учението на св. Църква. В защита на Богооткровенното учение били едни от най-знаменитите епископи по онова време такива като Св. Спиридон Тримитунски, Св. Евсевий Паленстински и много други, които не само, че силно вярвали в Христа, но заради добродетелния им живот Той ги дарил с всякакви дарове. Някой от тях имали дар слово, други прозорливост, а трети като Св. Спиридон чудотворство.

На втория Вселенски Събор, ереста на Македоний, който хулил Св. Дух като казвал, че той е творение а не Бог, била осъдена. В този събор участие взели едни от най-знаменитите отци на Църката, като Св. Атанисий Велики, Св. Григорий Богослов и още много знаменити отци, които като утвърдени ревнители силно се борели за спасението на Църквата от ереси.

Какво да кажем за третия Вселенски събор, на който присъствали светители като Св. Кирил Александрийски и Св. Целестин Римски. Тогава те водени от благодатта на Св. Дух усъдили нечестивото учение на Несторий, който казвал, че света Богородица не е Богородица, а Христородица. Учението му било осъдено, а Несторий отлъчен.

Четвъртият Вселенски Събор била осъдена ереста на Монофизитството – те проповядвали, че Господ Иисус Христос имал само една природа – божествена (а не две – Божествена и човешка ). Те вярвали, че Господ Иисус, Божият Син, приел човешка природа, но тя после била погълната от Неговата Божественост, и затова природата на Христа е божествена; въпреки, че притежавало някои човешки свойства, тялото Му било привидно човешко. По тази логика Господ е страдал само привидно на кръста, но ние знаем, че Той е страдал на истина, а не само привидно, за това и било осъдено. На този събор присъствали светци като Св. Теодосий Велики и Св. Лъв Велики.

На петия Вселенски събор били осъдени трима епископи, които споделяли идеите на еретика Несторий, на този събор осъден бил също и Ориген, който пък отричал вечните адски мъки. На този събор присъствали светци от ранга на Св. Атанасий Синаит.

Достойно ще да е да споменем и малко за предпоследния събор – Шестия. Била осъдена ереста на Монотелитите, който казвали, че в Господ има само една воля т.е. само божествена, но ние знаем от учението на Църквата, че Господ има две воли, т.е. Божествена и човешка, но тези двете не си противоречът и противоборстват. На този събор са присъствали Св. Максим Изповедник, Св. Агатон Папа Римски.

Ето така на всичките тези Шест събори се защитило Православието, Бог излял благодатта Си над определени личности – светите Отци и им дал знания за Божествените неща, които ни е така трудно да възприемем, защото това надвишава нашия ограничен разум. След Шестия Вселенски събор последвал още един Седми по ред, който се борил срещу нечестивото учение против иконите. И благодарение на Св. Отци от тези събори нашата вяра е такава каквато е била и преди 1000 години.

Братя и сестри, видяхме какви дела трябва да имаме, а именно дела изпълнени с непоколебима вяра, нелицемерна любов. Имаме ли ги то ние ще бъдем пример за всички, които са около нас. Нашите дела трябва да говорят за вярата ни, защото вярата без дела е мъртва казва апостолът. Нека светлината на добрите ни дела, на Богоотдадения живот да светне пред човеците та като я видят да прославят Небесния Наш Отец. Амин.

Йеромонах Максем Колев

Снимка: Интернет

Сакарнюз
От Сакарнюз юли 15, 2023 10:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама