Прокурор не откри престъпление с невалидните бюлетини в с. Мустрак

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2023 10:10

Прокурор не откри престъпление с невалидните бюлетини в с. Мустрак

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 43/1067, година XX, 17 - 23 ноември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Прокуратурата не откри престъпление в случая с разминавания в броя на невалидни бюлетини в протокола и реплика от видеото, който споменава за друга цифра.
Случаят бе в секцията на село Мустрак, където броящият съобщава за четири невалидни бюлетини, а в протокола е записана една.
Прокуратурата е направила проверка и установила, че има данни за една бюлетина, попълнена с преференция, като гласуващият не е посочил партията или коалицията, и според снетите сведения на участващите в СИК – с. Мустрак, се определя като недействителна.
Тя е била при избора на общински съветници.
Имало и други 6 недействителни за избор на кмет на с. Мустрак и 3 такива за кмет на община Свиленград, които били отразени в протокола.
От преписката на прокуратурата не става ясно дали невалидните бюлетини, за които се говори в 1:17 мин. на отрязък 20:33 от видеото на живо, са за кмет или за общински съветници. Ако са за кмет, няма нарушения, но ако са за общински съветници – има такова.
Те не са снели обяснения за това от жената, която ги е брояла.
Констатацията на прокуратурата е, че не е „била придобита нито явна, нито оперативна информация за извършени престъпления във връзка с изборните права на гражданите, както и за купуване на гласове, т.нар. корпоративен вот.
Според обвинителите не са събрани никакви данни за извършено престъпление от общ характер, в това число и данни за организиране на предлагането или даването на другиго на имотна облага, с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат или в полза на определена политическа партия и/или коалиция, както и за други престъпления от общ характер.
В тази връзка прокурор Стефка Стоянова отказва да образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер и прекратявам преписка.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 20, 2023 10:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама