Прокурор и потърпевш заедно обвиняват държавна институция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2021 18:05

Прокурор и потърпевш заедно обвиняват държавна институция

Акценти

  • След намесата на местен феодал Костадин Костадинов, инспектор от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури бе съкратен от работа, а след като в медиите се появиха публикации в негова защита, от миналата седмица е възстановен на работа.

Свързани публикации

Прокурор и потърпевш, с Акт от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) обвиниха служител на агенцията, че не си е свършил съвестно работата. Държавният обвинител и адвоката пред съда настояваха наказанието да отпадне защото няма извършено нарушение.

Делото бе за случай от преди няколко месеца, при който в кола на брега на язовир „Ивайловград“ бяха заловени рибарски мрежи, за което бе санкциониран Йордан Каракехайов от Маджарово. По-късно потърпевшият обжалва акта пред съда в Харманли и днес бе последното заседание по него.

Според прокурор Петър Петров по случая било ясно само, че две лица имали намерение да извършват незаконен риболов и видели мрежи в колата им. „Но това се предполагаеми а не реални действия. При пренасяне и превозване на мрежи трябва да има движение във времето и пространството,“ и според него ако някой е видял мрежи в спряна кола край язовир, не означава, че има бракониерстване. „Нарушение не имало, а чрез действията си служителите на ИАРА са не са изпълнили процедурата по установяване на такова.“

Подобна бе и пледоарията на адвоката на жалбоподателя Каракехайов. Както той така и прокурорът пропуснаха да споменат, че в жалбата си до съда Йордан Каракехайов е написал, че е бил спрян от служител на ИАРА и с него в колата е имало и друг човек.

Съдията Минка Китова изслуша страните по делото и обяви, че Решение по делото ще излезе на 29 май.

Случаят е следният:

На 12 ноември миналата година, на тел.: 112 около 18:00 часа е постъпил сигнал, че двама мъже ловят риба с хрилни мрежи до село Малки Воден, на брега на язовир „Ивайловград“. Костадин Костадинов – инспектор от сектор “Рибарство и контрол” на ИАРА Хасково и друг служител на агенцията посетили мястото и установили, че с Фолксваген „Пасат“ се превозват мрежи. До колата, на брега на язовира, установили две лица. Свалили мрежите, поискали да им съставят акт, но мъжете не дали документи за самоличност. Инспекторът поискал подкрепа от полицията, но полицай не дошъл. Вместо него пристигнал мъж, явно високопоставен, който наредил на местните хора да товарят мрежите и да тръгват. На служителите на ИАРА подхвърлил, че ще видят какво ги очаква.

Едва след два часа, след повторно позвъняване на 112, полицаят дошъл и заедно със служителите на ИАРА открили мъжете в Къща за гости наблизо. Там направили акт на Йордан Каракехайов по Чл. 39а., (2) от Закона за рибарство и аквакултури, който гласи: „Забранява се пренасянето и превозването на мрежени риболовни уреди.“

След този случай Костадин Костадинов бе съкратен от работа, а след като в медиите се появиха публикации в негова защита, от миналата седмица е възстановен на работа.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 29, 2021 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама