Производители от региона се представиха „На Хармана“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2023 08:49

Производители от региона се представиха „На Хармана“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 34/1058, година XX, 15-21 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Тазгодишното издание на фестивала „На Хармана“ започна един ден по-късно. Обявено бе, че ще се проведе от 8 до 10 септември в парк „Димана Данева“ до Сводестия мост, но започна на 9-ти заради обявеният на /-ми Ден на национален траур, обявен след наводнението в Царево, отнело 4 човешки живота.
В събота парк „Димана Данева“ събра на едно място представители на читалища, местни производители, майстори занаятчии, винопроизводители, изпълнители на автентичен фолклор, жители и гости на Харманли.
На различни щандове производители предлагаха карталачета, сирене, мед, катми, баница, вино, домашно сладко, ръчно изработени сувенири, свещи, терлици, одеяла и други местни произведения и сувенири.
Програмата за деня включваше възстановки на обичаи и стари ритуали, приготвяне на място и презентиране на традиционни и специфични за района храни, възможности за дегустации, представяне на вина от местни изби, конкурс за традиционна храна, ритуал по откриване на гроздобера в Южен Сакар, представяне на самодейни танцови групи и индивидуални изпълнения на автентичен фолклор.
Вечерта за доброто настроение на всички присъстващи се погрижи певицата Нелина, а забавлението продължи с изпълнения на оркестър „Марица“ и народно веселие.
Обявените нестинарски танци не се състояха, не пя и певицата Магда Георгиева, а ритуалът „вършеене“ се провали, защото воловете, които трябваше да участват в него не се подчиниха.
В неделя – 10 септември, по програма се състоя винен тур „Южен Сакар 4х4“.
„Ежегодно фестивалът се надгражда и ни предоставя възможността да се върнем към корените си, като запазим българщината и традициите”, бе написано в програмата на организаторите „Бизнесът за Харманли“ и Община Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 17, 2023 08:49
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама