Проектобюджетът на Харманли – пари за усвояване, но не и за важните нужди

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 5, 2024 07:04

Проектобюджетът на Харманли – пари за усвояване, но не и за важните нужди

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 05/1077, година XXl, 02 - 08 февруари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Макар че от община Харманли се бяха погрижили да има информационно затъмнение при обсъждането на Проекта за Бюджет – 2024, на събитието дойдоха граждани, а от техните изказвания стана ясно, че публичните средства са разпределени неравномерно.
Рамките на най-важния документ бяха представени от кмета Мария Киркова, която 10 минути се упражняваше в гладко четене, а когато ѝ задаваха въпроси отговаряше с раздразнение. На няколко пъти заяви, че иска „нормални детски градини, нормални училища, нормално да помагат на всички социално слаби граждани, нормално е да се отделя за изостанали деца. Знаете колко нормални неща има, които наистина трябва да се случат. Всичко е нормално, въпросът е, че нямаме достатъчно средства”.
Киркова отправи апел предварително да обсъждат проблемите на града и те да се решават чрез разговори, които тя е готова да води.
Това е противоположно на действията ѝ, защото вече две седмици е “заета” и не иска да приеме общинския съветник Стоян Желев, който иска да знае защо Общината не си събира редовно таксите от тротоарно право, а в същото време се тя се оплаква, че няма достатъчно средства.

Младен Ченчев: „Бюджетът расте, а средствата за спорта същите“

„Бюджетът за общината беше 30 милиона, Вие споменахте в момента за 40 милиона, което ще рече, че има 30% растеж. Все пак, нормално е да се увеличат парите за спортни клубове, за болницата, за култура също.
Киркова отговори, че “в община Харманли в момента функционират 14 спортни клуба. Опитваме се всячески да подпомогнем хората, които спортуват. Въпросът е имаме ли ги тези средства, осигуряваме ли ги? Това са възможностите в момента. Тръгнахме от 50-60 хиляди и стигнахме до 110 000 лв. финансиране на спортните клубове. По никакъв начин аз не мисля, че това е сумата, която е достатъчна да се развива една наистина спортна дейност, но това са възможностите на Общината. Финансовите възможности са толкова, строго разчетен е публичния ресурс.“
Активистът от „Възраждане“ зададе следващ въпрос. „Защо материалите по бюджета бяха достъпни в последния момент, ние не успяхме да се запознаем с тях“, попита господин Ченчев.
„Наша е грешката, че не го публикувахме навреме“, бе отговорът на Киркова.
Третото му питане бе: „Задълженията на болницата вече са над 500 000 лв., при положение чрез 2021-ва бяха 180 000, къде ще свърши в крайна сметка това? Какъв е начинът да бъдат погасявани разходите, защото ще се стигне до момента, в който ще се разпродават имоти на болницата.“
„Знаете, че болницата е търговско дружество и общината може да помага само с капиталови разходи. В момента „МБАЛ – Харманли“ има задължения към Общината за 300 000 лева, но не си ги искаме. Те в момента продават имоти, с които да си покриват разходите“, уточни кметът.

Стоян Желев: „Къде са парите от земите, които дадохме за фотоволтаици?“

Дали са предвидени средства в бюджета за 2024 година от фирмите, които са инвеститори на фотоволтаици и на които Общината е дала места? Това бе въпросът на Стоян Желев, общински съветник от ПП и ДБ.
„Още договорът не е подписан, първото плащане не мога да кажа кога и колко е, но е от порядъка на 300 000 лв. или по-малко. Това ще Ви кажа когато стане. Средствата са предвидени за село Поляново, има го в капиталовите разходи“, отговори кметът.
„Тоест Вие сте ги предвидили преди да постъпят“, попита господин Желев.
„Естествено! Всичко е предвидено преди да постъпи. Това е хубаво, ако всичко това се осъществи и най-вече да ги имаме тия пари“, бе отговорът.
Господин Желев предложи там където са нулите в перото за средствата за болницата, да се вземат средства от ремонтите на площадите в село Върбово, Доситеево и Черна могила, където има изграждане на беседка за 10 000 лв. „Ако всяка година се прави по един етаж, мисля, че ще се случат нещата в болницата“, каза той.
Отговорът бе: „За болницата са насочени страшно много средства въпреки тежкото състояние в един момент на общината. Няма как само някои обекти в града да виждаме, разбирате ли? Цялата община освен града е 24 населени места, опитваме се всяка една година за едно или друго населено място да отделяме средства, но по някакъв начин ние сме им длъжници.
В едно Доситеево имате ли си представа колко фестивала се организират и колко чужденци идват, откъдето щеш. Те играят българско хоро на площада, който е с дупки“, завърши Мария Киркова.

Христо Христов от с. Шишманово: „12 000 лв. за един метър шосе! Срамота!“

„Разбрах, че в Харманли има много проблеми, а ние сме от село Шишманово. Тук има само 300 м асфалтирана улица и 30 метра тротоар. Останалите улици са разбити, да не говорим, че водата не идва редовно, няма налягане.
Разбрах че има проект да се довърши отсечката от с. Българин – Шишманово, а това е километър и триста метра за 1 600 000 лв. Това, което предлагате, излиза 12 000 на метър!
От името на шишмановци не разрешаваме тези милиони да отидат на това място! Това е мнението на 90% от хората, може и повече да са.
По тази отсечка има само 15 дупки за оправяне. С един самосвал асфалт може да се ремонтира, а вие за тази отсечка искате 1 милион и 600 хиляди лева.
Мнението на шишмановци е, че за тези пари 1,3 километра със злато ако ги направим, ще ни излезе по-евтино. Трябва да се направи супер одит в общината за харченето на парите.
По-добре е тези средства да се пренасочат по някакви отсечки на селото. В него сега официално живеят 475 човека и най-малко 150 работят в чужбина.
Кметът е депозирал искането ни и да знаете, ако дойдат да правят ремонта, ще направим жива верига.“
Още от проблемите на Шишманово, неглижирани от ръководствата на общината:
Водоноска пристига от три години всяка събота и им казват, че водата не е годна за пиене, а я плащат за питейна вода, по 5 лева.
Нямат канализация и всичките фекалии отиват в дерета, а лятно време мирише.
Кметът Мария Киркова попита:
„По чия инициатива е проектиран този път да Ви питам точно? Пътят е направен по инициатива на жителите на Шишманово.
Мога ей тука пред всички да обещая, че пътят няма да се случи, за да няма живи вериги.
Много Ви моля, нека да виждаме хубавото. Ние виждаме само парите, само какво не сме направили. Нека да видим какво сме направили, защото в случая не съм съгласна, че това е моя прищявка, аз никога няма да допусна да се правят живи вериги, защото се правел някакъв път.“

Диляна Комитова: „Повече средства трябва да отиват там, където има повече хора“

Диляна Комитова попита защо са предвидили за Ритуалната зала още един климатик, след като вече има такъв.
“Специалистите изчислили, че за това помещение са били необходими два”, бе отговорът на кметицата.
Следващият въпрос на общинския съветник бе къде се намират инструментите на духовия оркестър, който е общински.
“Никаква идея си нямам”, бе отговорът.
Госпожа Комитова продължи: „Когато сте правили бюджета и разчетите, взели ли сте предвид какъв брой жители се ползват от дадената услуга или ремонт, защото прави впечатление, че има заложени много милиони за някои места. Направих една бърза аритметика, само в трите високи блока на „Бенковска“ живеят минимум от 200 човека. Отделно има блокове на „България“. Това е централна улица на Харманли и трябва да се обърне внимание на места, където живеят много повече хора. За там няма предвидени средства, а за пътя от Рогозиново до село Доситеево, за тази отсечка, има 3 милиона и половина. Мисля, че на него може да се направи частичен ремонтен, да се запълнят дупките, а средствата да отидат при много повече хора“.
Отговорът на Мария Киркова бе: „Знаете ли колко още централни улици има за облагородяване. Например една „Хаджи Димитър“. Иска ми се и тях да направим, но няма как да се случи. Опитваме се да насочваме средства, където има повече жители, не че не е важно Дрипчево, където има пет човека. Всеки един човек е важен, но се опитваме там където има по-голяма общност живеещи, за да направим нещо“.

Емил Димитров: „Дайте поне още 20 000 лв. за спорта“

„Има клубове, на които субсидията не им достига, защото има хотели и ресторанти които са повишили цените си. Има ли възможност да се повиши субсидията най-малко с 20 000 лв.?” Това попита съветникът от БСП Емил Димитров.
„По никакъв начин аз не мисля, че това е сумата, която е достатъчна да се развива една наистина спортна дейност, но това са възможностите на общината”, бе отговорът на кмета и допълни: „Ние се опитваме с тези средства да се справим. За спорта, за да има като цяло, бих направила всичко, но зад всяко желание стоят средства. Това е към момента състоянието на общината“.
Вторият въпрос на димитров бе за строителната програма. “Виждам, че има заложени 180 000 лв. за спортна площадка в ОУ „Иван Вазов“, тези пари можем ли да ги дадем на училище „Отец Паисий“, тъй като там има нужда от такава. Училище „Иван Вазов“ има такава, изградена от Ротари клуб?“.
За „Иван Вазов“ се кандидатства с проект и се спечели. Няма как да се прехвърли някъде другаде. Още повече, че средствата, за които преди време се подписа договорът, вие знаете каква инфлация е. Никоя от фирмите няма да се съгласи да изработи тази площадка и по всяка вероятност тези средства ще се върнат в държавата.

Любомир Андреев: “Моля ви, направете нещо за хората от квартал “Дружба“

Любомир Андреев от БСП, който е и зам.-председател на ОбС – Харманли, на няколко пъти се моли на кмета Мария Киркова да обърне внимание на хора, които живеят в кв. „Дружба“.
„Искам целият град, да е с улици, с ВиК, с детски площадки, с канализация с улици, но това са мечти, които няма как да се случат през тази година.
Няма как нещата да се случат със собствени средства и аз да стоя тука и да ви лъжа за много много хубави неща, които ще се случат“, бе отговорът.

Сакарнюз
От Сакарнюз февруари 5, 2024 07:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама