Продава се винарският комплекс “Кастра Рубра”

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 16, 2023 09:50

Продава се винарският комплекс “Кастра Рубра”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 12 - 18 май 2023 г., брой 18/1042, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Винарският комплекс с имоти, лозя, техника и запазени марки са обявени за публична продажба. На тезгяха частният съдебен изпълнител Николета Кавакова е сложила обособена част от търговско предприятие, имущество на две дружества, които с марката „Кастра Рубра“ произвеждаха едни от най-добрите вина на България и откриха пазари за тях и по света.
До тази крайна мярка се стигна, след като върху имуществото има вписани тежести: възбрана в полза на взискателя и залог върху търговско предприятие.
Предложени са Комплексен обект „Винарска изба“, обект за лозарство, винопроизводство и винен туризъм, състоящ се от лозарско стопанство, поземлени имоти, сграден фонд – обзаведена къща за гости, търговски марки и движими вещи – трактори, щредери и друга техника и оборудване за лозарство и винопроизводство.
В с. Коларово в местността Под село се продава имот с площ 24 485,00 кв. м, който се води „Винарска изба“ и машинно-технологично апаратно оборудване за винопроизводство.
Начинът му на трайно ползване е за хранително-вкусовата промишленост. Сградата е със застроена площ 5 199 кв. м.
Началната цена, от която ще започне наддаването, е 5 636 897,86 лв.
Предлага се Комплексен обект „Земеделско растениевъдство стопанство“ до Овчарово, включващо 59 поземлени имота с обща площ от 292,71 дка, на цена 206 224 лв.
В списъка има и други – край селата Оряхово, Мустрак, Младиново, Димитровче и Свиленград. Там са още 50 имота с обща площ от 220,581 дка. Начална цена е 176 091 лв.
Поземлените имоти са регистрирани като “лозя”. Нематериалните активи са с търговска марка CASTRA RUBRA, NIMBUS, Butterfly’s Rock и са регистрирани в патентното ведомство.
Общата цена на движимо, недвижимо имущество и права на интелектуална собственост са в размер на 8 474 050,58 лв.
Процедурата започна от 25.04.2023 г. и приключва на 25.05.2023 г., когато ще се проведе публична продан.
Винарната „Кастра Рубра“ и другата до нея – „Телиш“, са най-големите инвестиции в община Харманли. Там работиха над 100 човека, а Мишел Ролан, един от най-големите специалисти по вино в света, ги консултираше.
Предвидено бе да се разширят, като цялото село и лозята да се превърнат в туристическа дестинация, но бяха сериозно засегнати след фалита на банка КТБ, която ги кредитираше. През последните години винарната не можа да излезе от финансовия колапс, който претърпя.

Жаир Агопян и Мишел Ролан
Жаир Агопян и Мишел Ролан
Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 16, 2023 09:50
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Veselka Genova юни 12, 11:49

    Жалко! И комплексът, и продукцията му са прекрасни!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама