Проверка установи нарушения в работата на съдията по вписванията Таня Станкова

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 13, 2021 09:22

Проверка установи нарушения в работата на съдията по вписванията Таня Станкова

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 декември 2021 г., брой 45/977 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Съдията по вписванията Таня Георгиева Георгиева е затаила истина в писмена декларация и така е нарушила закон. Това е установила проверка на Инспектората към Министерството на правосъдието, а това става ясно от отговор на институция по повод запитване на „Сакарнюз“.
Проверката на Инспектората е установила, че при назначението си през ноември 2019 г. на длъжността „Съдия по вписванията“ госпожа Георгиева не е отговаряла на изискванията за заемането ѝ поради наличие на несъвместимост. Това тя е отбелязала в Декларация.
При подобен случай съгласно Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), Таня Георгиева е трябвало в едномесечен срок да предприеме необходимите действия за отстраняване на несъвместимостта и да представи доказателства за това пред органа по избора или назначаването.
През месец декември 2019 г. Георгиева е предприела действия за заличаване на факта, че е физическо лице – едноличен търговец, под името ЕТ „СТИЛЯН – ТАНЯ КАЦАРОВА“, е показала проверката.
По отношение на участието си в „СГ 1116“ ЕООД е направила това две години по-късно.  На 8 октомври 2021 г. има подадено заявление и на 14-и, същия месец, Таня Георгиева е заличена като едноличен собственик на капитала и управител на дружеството. Това дава основание да се приеме, че за този период на работа тя е била в нарушение на закона. От Министерството на правосъдието съобщават, че през ноември 2021 г. е образувано дисциплинарно производство срещу лицето за нарушения, представляващи виновно неизпълнение на служебните задължения по смисъла на няколко алинеи от чл. 328. След разглеждане на постъпилите обяснения и възражения министърът на правосъдието, в качеството му на работодател, ще прецени дали да продължи процедурата по образуваното дисциплинарно производство и налагане на определено от него по вид и размер дисциплинарно наказание или да я прекрати.
Докладът на ръководителя на Инспектората е изпратен до Окръжна прокуратура – Хасково, съобщават от Министерството на правосъдието.
Съдия Станкова е дъщеря на Георги Станков, прочулия се с най-много преференции депутат от ГЕРБ. Тя бе юрисконсулт на Община Харманли. През това време си купи апартамент от 56 кв. м и гараж от 13 кв. м в жилищен комплекс в София. Цената, която е декларирала, е 51 305 лв. и е няколко пъти по-ниска от пазарната.
Тя бе назначена на работа съдия през ноември 2019 година въз основа на конкурс, в който участваха 700 кандидати за такива длъжности от цялата страна. Само 15 от тях имаха шестици и една от тях бе на госпожа Станкова.

снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 13, 2021 09:22
Напиши коментар

2 Коментара

  1. Владимир но не Ленин нито Путин декември 16, 17:12

    И най-вече се хвали мамата! не само таткото!!

    Отговори на този коментар
  2. впечатлен декември 13, 14:08

    Iлед тия тройки в дипломата, много бързо се е дообразовало момичето, jd с отличен да спечели конкурса. Хвала на такива умни деца, похвално и за таткото

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама