Приет бе бюджета на община Тополовград за 2024 г.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 18, 2024 08:51

Приет бе бюджета на община Тополовград за 2024 г.

Доста необичайно консенсусно за доскорошната практика на ОбС – Тополовград премина неговото заседание на 16 февруари.
Почти всичко от дневния ред бе прието с пълно мнозинство от присъстващите 12 съветници в присъствието на кмета Божин Божинов. Единствено по най-важната точка за приемането на бюджета възникнаха някои несъгласия от опозицията от ГЕРБ. Съветниците от тази група гласуваха срещу предложението за решение по точка 15, която гласи: „Одобрява поемането на дългосрочен общински дълг от Община Тополовград през 2024 г. в размер на 470 000 евро във връзка с проектирането и изграждането на общински фотоволтаични централи върху терени и сгради общинска собственост.
Така противниците на това предложение останаха на позицията си от миналия ОбС да не гласуват за поемането на такъв дълг за изграждане на общински фотоволтаици. В крайна сметка решението бе прието от мнозинството на ИТН. Тук се стигна да размяна на мнения, обвинения, контрирането им между съветниците Васил Сяров и Пламен Минчев и кмета Божинов и Минчев влязоха и в „престрелка“ на тема приятелство/предателство, по повод действия от минали мандати на ОбС, а г-н Минчев не пропусна да се ожали от журналистите, ОбА, съветниците от мнозинството и кмета, как не бил разбран и думите му се изкривявали.
Взето бе едно допълнение към решенията, с което се задължава кметът на общината да информира ОбС за тегленето, разходването и резултатите от тегленето на различни заеми за Общината.
В крайна сметка заседанието премина нормално и като цяло в консенсусна обстановка и приключи доста бързо – за час и двадесет минути, въпреки допълнително внесените докладни в дневния ред. Така Общината малко преди крайния срок има приет бюджет за 2024 г. Той е 20 209 825 лв. , от които 12 370 336 лв. са от републиканския бюджет за делегирани от държавата дейности и 7 839 489 лв. за местни.
С неговите основни параметри по дейности ще ви запознаваме в няколко последователни броя на вестника.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 18, 2024 08:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама