Прецедент! Съветници ще работят за 20 лв. месечно

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 13, 2024 10:09

Прецедент! Съветници ще работят за 20 лв. месечно

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 10/1082, година XXl, 08 - 14 март 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Общински съвет – Гълъбово взеха единодушно решение месечното им възнаграждение да е по 20 лева. Досега размерът му бе 55% от средната брутна работна заплата на Общинската администрация.
Промените съветниците направиха в Правилника на ОбС, където се регламентира работата им. В него е записано още, че общинският съветник не получава възнаграждение, ако не е участвал в заседанията на съвета и неговите комисии през съответния месец.
Съветниците на община Гълъбово са единствените, които осъзнаха, че да си съветник е призвание, а не начин на препитание. Заради високите заплати и неносенето на отговорност в този политически орган много активисти на партии се борят упорито да се настанят в него.

Паричната печалба на всеки съветник в останалите общини се равнява от 50 и 70% от средната брутна работна заплата в общинска администрация. Допълнително получават и ако са председатели на комисии. Всеки месец народните избраници на Харманли, Свиленград, Любимец, Тополовград, Маджарово, Ивайловград и Димитровград прибавят към сметката си от 600 до 1000 лева месечно.

Изключение правят единствено в Минерални бани. Там общият размер на възнаграждението за месец на общински съветник е в размер на 20% от средната брутна заплата на общинска администрация.
Работата на съветниците в различните общини е различна. Най-много докладни те разглеждат в Хасково и Димитровград, което означава, че там работата е най-много. На всяко заседание гласуват от 40 до 50 докладни. За това те получават около 1000 лева. месечно.
Най-малко работа има в общинските съвети на Стамболово, Симеоновград и Маджарово. В тези община местните съветници гледат не повече от 2 до 10 точки и макар работата им да е 4 пъти по-малко, заплата им не е четири пъти по-малка.

Заплатите на общинските съветници са определени в Закона за местното самоуправление и местната администрация.
Чл. 34. (1) Общинският съветник получава възнаграждение за участието си в заседанията на общинския съвет и на неговите комисии.
Общият размер на възнаграждението на общинския съветник за един месец не може да бъде повече от 70 на сто от:
1. брутната работна заплата на председателя на общинския съвет за съответния месец – в общините с население над 100 000 души;
2. средната брутна работна заплата на общинската администрация за съответния месец – в общините с население до 100 000 души.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 13, 2024 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама