Премиерът присъства за пръв път на поклонение в Маджарово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 4, 2021 09:30

Премиерът присъства за пръв път на поклонение в Маджарово

Акценти

  • Регионален вестник, # 36/968 година XVIII, 8 - 14 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

„За пръв път премиер на Република България присъства на Националното тракийско поклонение“. Това отбеляза Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, който бе в Маджарово на 2 октомври, събота. В знак на признателност връчи на Стефан Янев и на кмета на община Маджарово Ерджан Рашид почетен плакет на дружеството.
Министър председателят в краткото си обръщение пред събралите се от цялата страна родолюбиви българи заяви: „Гражданите на град Маджарово могат бъдат горди, че именно войводата Димитър Маджаров е символ на града им и с достойнство носят неговото име!“
„Няма сила, и няма договор, и няма отношения, които могат да пренебрегнат тракийската съдба. Години наред тракийският въпрос е забравен в някоя прашна папка, но ние ще продължим да настояваме той да бъде решен. Дано един ден имаме и това правителство, което ще приеме въпроса за съдбата на тракийците като свой приоритет“, каза вицепрезидентът Илияна Йотова.
„Тракийската кауза е жива“, отново заяви Красимир Премянов, чиято организаци е сред организаторите на събитието.
Сред официалните гости бяха доцент д-р Пламен Славов, заместник-министър на културата, Борислав Димитров – генерален консул на Република България в Одрин, Васил Вълчев – генерален консул в Истанбул, Радослава Кафеджийска – консул на Република България в Истанбул, Атанас Карчев, Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново, Светла Моллова – заместник-кмет на Ивайловград, членове на ръководството на Съюза на тракийските дружества, на Върховния комитет на Съюза на тракийското дружество.
За да отдадат своята признателност към паметта на загиналите българи, бяха дошли потомци на тракийци от цялата страна. Всички поднесоха венци и цветя на паметника-костница „Тракийски пантеон“ в мемориалния комплекс в памет на избитите на 4 октомври 1913 година над 1800 тракийски бежанци, предимно жени, деца и старци.
Националното тракийско поклонение се организира от Съюза на тракийските дружества в България и Община Маджарово. На него се състоя тържественото възпоменателно поклонение и заупокойна молитва пред Пантеона на загиналите тракийци в Мемориалния комплекс. Тя бе отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан от Старозагорската митрополия.
Стефан Цирков и Иванка Шекерова развълнуваха присъстващите, декламирайки стихове от поета Ивайло Балабанов.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 4, 2021 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама