Премиерът Борисов: „Едни си мечтаят за магистрали, аз ги правя“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2011 19:36

Премиерът Борисов: „Едни си мечтаят за магистрали, аз ги правя“

Докато за едни магистралите са били само в мечтите им, правителство на Бойко Борисов ги строи. При това 100% законно и правели разлика между тях и четирилентов път, за разлика от предишните. Това са част от думите на премиера Бойко Борисов и министър Росен Плевнелиев във вторник, 26 юли. Двамата присъстваха на символичната първа копка на изграждането на ЛОТ 2 на АМ „Марица” Димитровград – Харманли. Тя се състоя на 3 км южно от Димитровград, в землището на село Крепост. На събитието министър- председателят пристигна с хеликоптер, който кацна в близката ожъната нива.

За церемонията мощен багер разкопа специално подготвената площадка, а бутилката шампанско, която трябваше да разбита в машината, премиерът подари на багериста – да се почерпят с колегите. По време на криза, не бивало да се правят такива разходи.

На тържествената част присъстваха председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура”, посланикът на Австрия Герхард Райвегер, зам.-областния управител Н. Нанев, депутатът Иван Петров. Тук бяха кметовете на Димитровград – Стефан Димитров, ИД на Харманли Гено Генев, на Свиленград Георги Манолов. Имаше представители на строителни фирми и активисти на ГЕРБ.

Иван Иванов, изпълнителен директор на “Пътностроителна техника” АД, една от фирмите изпълнители, отбеляза, че много скептици щели да кажат „това поредната копка”. „Аз бих казал, че това е поредната правилна стъпка в правилната посока. 34 към магистрала и осем големи съоръжения по нея. След 25 месеца се надяваме да бъден тук да прережем лентата.

Посланикът на Австрия Герхард Райвегер отбеляза: „Инфраструктурата е много важна в живота на човека и затова искам да поздравя правителството за тяхната наистина амбициозна задача за изграждане на автомагистрали в България. Радвам,се че той е финансиран с пари на ЕС, което допринася за по-доброто сътрудничество. Пожелавам успех.”

Росен Плевнелиев, ръководещ МРРБ бе конкретен: „Нека да сме наясно с цифрите. Днес ние стартираме 34 км., за 122 млн. лв. без ДДС за 25 месеца. Строители ще са българска и австрийска компания с 12 хиляди служители и милиарди оборот.

След седмица отново в тази зона стартираме още 33 км. за още 133 млн. с водеща италианка кампания. Общо 67 км, точно тези, които липсват.

Реализирахме 160 млн. лева икономии, от парите, които тройната коалиция предвиждаше за този път. При това с честни състезания, с кампании от цяла Европа, с добри резултати. От това се появи и допълнителен ресурс, с който правим магистрала на две нива в София.

Обещахме три магистрали – едната е готова, други две се строят изцяло. Две години след началото на правителството на ГЕРБ това което сме обещали до последния километър вече изцяло се строи.

Обещахме три, а работим по шест – по „Хемус”, и по София – Калотина- и по „Струма”. Преди две години пред хората честно заявихме 240 км., а вече сторим 260 – повече отколкото сме обещали.

Нека сме наясно защо го правим – не защото имаме милиарди излишъци. Напротив – нямаме. Тези, които имаха да обяснят как 4 милиарда бяха похарчени за 1 месец.

Сторим повече от всички правителства взети заедно за 20 години – те направиха 177 км за 20 години, а ние за две години 260. Нека разберат и тези, които не могат да направят разлика между чеитирилентов път и магистрала

Да обясня защо го правим. Защото пътищата са за хората. Защото в глобалната икономика 2/3 от транспорта на хора и услуги са по тях. И тези, които нямат пътища и магистрали се изолират.

В най-натоварения участък от пътя от Стара Загора до Ямбол в всяка година стават 100 жертви. Става въпрос и за спасени човешки животи. 31 години вече тази магистрала не можем да я направим. Осем години я забавяха само защото се чудеха как да направят една грабителска концесия

Сега ние даваме икономически шанс, да се привлекат стоки, трафик, услуги, фабрики машини, за да станем част от глобалната икономика.”

Според г-н Плевнелиев министъра и премиера не трябва да отговаря за дупките по пътищата. Те трябвало да гледат с пет години напред. В това отношение ГЕРБ имали планове, според които три магистрали не са ни достатъчни. Необходими били седем магистрали, седем скоростни пътя, тунел под Шипка и ще два моста.

Бойко Борисов отново погледна нещата от друг ъгъл: Едни имат мечти, чувстват ги в сърцето Те са поетични хора, имат нужда да правят вотове, да си говорят празни приказки. Но фактите са безмилостни – за 31 години ето го пътя, ето ги мечтите, където са били магистралите им. Заварих „Люлин” като едно празно място, „Хемус” недовършена, а на „Цанков камък” като слезнах от джипа имаше една гора. Кои проекти са направили предишните? Станишев говорил оня ден глупости на конгреса, не че има кой да го слуша де, че направил 51% от това дето почваме. А в мечтите си – 100%.

Ние, за разлика от другите, правим първа копка след като имаме осигурено финансиране, след като имаме избран изпълнител. От тук нататък който и да е, вече ще стане. Щото ги има парите. Не само мечти. Аз например мечтая да си направя една магистрала от Вършец, до Банкя. Ако след това някой започне да я строи, да знае, че е моя магистрала, защото аз съм си мечтал да я направя.

Хватката е да подведеш конкурсите, да изчакаш обжалването, да убедиш Брюксел да ти даде 80% от парите и от днес нататък няма кой да спре тази магистрала. След 24 месеца ще я имаме. Този край наоколо ще процъфти, защото около него има магистрала.

На тези, които искат да ме свалят да им кажа, че някога, когато рекат да го говорят аз им оставям проектите с осигурено финансиране, с изпълнител. А не с мечти.

Изпълнителят на строителните работи е сдружение „Марица Хайуей”, с ръководител Иван Иванов. В него е българската фирма „Пътно строителна техника АД и австрийската фирма „Пор бау“ ГмбХ (Porr Bau GmbH).

Те ще поискат за строителните работи 146 564 лева. В замяна обещават, че до 24 месеца обекта ще е изпълнен.

Офертата на консорциума бе 122.137 млн. лв. без ДДС при прогнозна цена от 200 млн. лв.. Тя счупи рекорда за най-евтино строителство на магистрала в България – 1.83 млн. евро/км.

Според информация на Дневник българската компания „Пътностроителна техника“, контролирана от Васил Божков – Черепа.

Магистралата най-накрая ще бъде завършена

Условно ЛОТ 2 на Автомагистрала Марица е разделен на 3 подучастъка.

Първият е “Димитровград – Узунджово” от км 36+400 до км 48+600

Вторият – “Узунджово – Поляново” от км 48+600 до км 60+300

Третият – “Поляново – Харманли” от км 60+300 до км 70+620

Автомагистралата ще пресича пътя Харманли – Симеоновград, където ще има изграден пътен възел.

Край Харманли ще има друг, за Тополовград.

Строителството на ЛОТ 2 „Димитровград – Харманли” км 36+400 до км 70+620, включва изграждане на участък с обща дължина 34,22 км, изпълнение на 27 големи съоръжения и три броя пътни възли: пътен възел “Димитровград” при км 38+803 , пътен възел “Симеоновград” при км 65+680 и пътен възел “Харманли” при км 70+311 и изместване на ж.п. линия “Русе – Подкова” в участъка “Димитровград – Хасково” км 41+597.

Пътят ще минава югозападно от село Александрово и южно от Поляново. В проекта също така е включено реконструкция на напоителни полета, ел.проводи 20 kV, ТТ кабели и водопроводи. Като част от заданието за допълнителното проектиране е проектирането и поставянето преди започването на строителството на шумозащитни прегради между магистралата и населените места. Също така проекта изисква да се предвидят проходи за различни видове животни в участъците със значително биоразнообразие.

Следващата отсечка е от 33 км. и е от Димитровград до Оризово.. Срокът за нейното изпълнение е също 24 месеца. С изпълнението на тези две отсечки на практика се завършва магистрала „Марица“, която е започната преди повече от 30 години.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 5, 2011 19:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама