Премахват незаконни сгради само в Свиленград

От април 12, 2022 08:14

Премахват незаконни сгради само в Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 8 - 14 април 2022 г., брой 14/992, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Незаконни постройки, издигнати върху земеделски земи, събориха в община Свиленград, а действието им е единствено по рода си в региона. Премахнати са 8, намиращи се в местността Мумнево, над квартал „Простор“, но стъпката е смела на фона на стотиците постройки в съседните общини, където подобни мерки местните управляващи се страхуват да предприемат.
В съобщението на Общината се казва, че това е поредна акция и от 2009 г. насам са премахвани периодично незаконни постройки. „Няма да правим компромис при спазването на закона“, заяви кметът на общината Анастас Карчев. Общината се е задействала по сигнали и жалби на граждани.
В други общини по-добни действия не са предприемани от години. В Харманли подобна мярка имаше преди 7 години, когато бе съборена незаконна постройка на паркинга срещу магазин „Лидл“.
Незаконното строителство се шири в големи мащаби и е най-застъпено в ромските квартали. Там са построени къщи и стопански постройки, а от Енергото ги прикачват към мрежата, от ВиК им доставят вода, въпреки че това противоречи на Закона за устройство на територията.
Не правят изключения и българи и наскоро в ОбС – Харманли имаше случай, при който на съветниците им бе предложено да одобрят документи и да дадат разрешение за изграждане на навес, който вече е бил направен.

Кога един строеж е незаконен:

Строеж или част от него е незаконен, когато се извършва: в несъответствие с предвижданията на действащия подробен устройствен план и без строителни книжа; без съгласувани инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж; при съществени отклонения от съгласувания инвестиционен проект по чл.154, ал.2, т.1, 2, 3 и 4 ЗУТ; със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите, или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи, ако това се отразява на конструктивната сигурност и безопасното ползване на строежа и е невъзможно привеждането на строежа в съответствие с изискванията на този закон.
В някои случаи, строежът, въпреки че не отговаря на всички изисквания, посочени в ЗУТ не е незаконен, а строеж с нарушение. Това са хипотезите, когато строежът се извършва:
1.  без одобрени инвестиционни проекти и/или без разрешение за строеж;
2.  при съществени отклонения по смисъла на чл. 154, ал. 2, т.5 – 8 от ЗУТ, които не са поискани и разрешени от одобряващия орган преди изпълнението им;
3.  със строителни продукти, несъответстващи на съществените изисквания към строежите или в нарушение на правилата за изпълнение на строителните и монтажните работи;
4.  без осигурен от възложителя строителен надзор в случаите, когато такъв е задължителен;
5.  без да е съставен протокол за строителна линия и ниво и без да е заверена заповедната книга.

От април 12, 2022 08:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама