Предстои ремонт на най-красивото читалище

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 23, 2024 18:53

Предстои ремонт на най-красивото читалище

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 15/1087, година XXl, 12 - 18 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бан

Свързани публикации

Предстои ремонт на най-красивото читалище в тополовградска община, това в село Орлов дол. Вече има подписан договор за предоставяне на средства за проект „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище „Паисий Хилендарски – 1927“ в с. Орлов дол, община Тополовград“.
Той ще се финансира със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.
По проекта са предвидени дейности за информация и публичност за популяризиране на финансовата помощ по ПВУ, други за организация и управлението му.
Конкретните цели на проекта са свързани с подобряване енергийните характеристики на сградата на читалище „Паисий Хилендарски – 1927“ чрез изпълнение на високоефективни енергийни мерки за достигане на клас на енергопотребление „А“ и постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия.
След реализирането на инвестицията ще се постигне намаляване на емисиите на парникови газове и понижаване на годишното потребление на първична енергия. Стойността на одобрения проект е 1 150 707.10 лв.
Доста години трябваше да почакат жителите на тополовградското село Орлов дол за ремонта но своето читалище „Паисий Хилендарски – 1927“, но ето, че и този момент дойде. Сградата и вътрешното ѝ разположение са много красиви и функционални, но от дълги години оставени без особени грижи, най-вече заради вечния паричен недостиг. На времето, при създаването на Ямболски окръг през 1959 г., а и по-късно, това бе една от най-хубавите, ако не и най-хубавата читалищна сграда в окръга и не само в него. За фасадата ѝ се смята, че е прекопирана от тази на Народния театър в София. Сега, след предстоящите ремонтни дейности, вероятно читалището ще е пак сред най-хубавите. Жалко само, че в сравнение с онези години населението на селото е намаляло в пъти. Сега там живеят 318 жители, докато през 1956 г., преди да започне голямото преселение към Стара Загора и Казанлък, селото е наброявало 2344 жители. Десет години по-късно те вече са 1860 и така през годините се стига до положението ѝ сега. Днес площадът пред Читалището носи името на родения в селото и уважаван ген. Люцкан Люцканов, чийто бюст паметник бе открит през миналата година. На сградата на Културно просветната институция пък е поставен барелеф на Апостола на Свободата Васил Левски, на два пъти посещавал Орлов дол и създал там Революционен комитет. Сега той ще бъде преместен на Паметника на обесените от турците жители на селото, съвсем малко преди да дойде Освобождението.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 23, 2024 18:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама