Предстои ремонт на най-красивото читалище

7 минути
Предстои ремонт на най-красивото читалище

Предстои ремонт на най-красивото читалище в тополовградска община, това в село Орлов дол. Вече има подписан договор за предоставяне на средства за проект „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност на сградата на читалище “Паисий Хилендарски – 1927” в с. Орлов дол, община Тополовград“.
Той ще се финансира със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост /ПВУ/.
По проекта са предвидени дейности за информация и публичност за популяризиране на финансовата помощ по ПВУ, други за организация и управлението му.
Конкретните цели на проекта са свързани с подобряване енергийните характеристики на сградата на читалище “Паисий Хилендарски – 1927“ чрез изпълнение на високоефективни енергийни мерки за достигане на клас на енергопотребление „А“ и постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия.
След реализирането на инвестицията ще се постигне намаляване на емисиите на парникови газове и понижаване на годишното потребление на първична енергия. Стойността на одобрения проект е 1 150 707.10 лв.
Доста години трябваше да почакат жителите на тополовградското село Орлов дол за ремонта но своето читалище „Паисий Хилендарски – 1927“, но ето, че и този момент дойде. Сградата и вътрешното ѝ разположение са много красиви и функционални, но от дълги години оставени без особени грижи, най-вече заради вечния паричен недостиг. На времето, при създаването на Ямболски окръг през 1959 г., а и по-късно, това бе една от най-хубавите, ако не и най-хубавата читалищна сграда в окръга и не само в него. За фасадата ѝ се смята, че е прекопирана от тази на Народния театър в София. Сега, след предстоящите ремонтни дейности, вероятно читалището ще е пак сред най-хубавите. Жалко само, че в сравнение с онези години населението на селото е намаляло в пъти. Сега там живеят 318 жители, докато през 1956 г., преди да започне голямото преселение към Стара Загора и Казанлък, селото е наброявало 2344 жители. Десет години по-късно те вече са 1860 и така през годините се стига до положението ѝ сега. Днес площадът пред Читалището носи името на родения в селото и уважаван ген. Люцкан Люцканов, чийто бюст паметник бе открит през миналата година. На сградата на Културно просветната институция пък е поставен барелеф на Апостола на Свободата Васил Левски, на два пъти посещавал Орлов дол и създал там Революционен комитет. Сега той ще бъде преместен на Паметника на обесените от турците жители на селото, съвсем малко преди да дойде Освобождението.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.