Преди Великден агнешкото и свещите отново поскъпнаха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2021 10:42

Преди Великден агнешкото и свещите отново поскъпнаха

Акценти

  • Регионален вестник, # 17/949 година XVIII, 30 април – 13 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Агнешкото месо и тази година поскъпна преди Великден. Седмици преди празника то се търгуваше с около 15% по-скъпо в сравнение с миналата година. Цената му в различни магазини е различна, но варира от 13,50 лв. и достига дори до 19,00 лв. за килограм. За последните три седмици тя скочи с 1-2 лева нагоре.

В Свиленград потребители се оплакаха, че преди празника в града трудно се е намирало агнешко месо. В двете големи вериги на щандовете е липсвало, а след дълго обикаляне в града е можело да се купи от малки магазини и то не с най-добро качество.

От полето, където се отглеждат животните до магазина цената на това месо, което е традиционно за трапезата по Великден, се увеличава от два до три пъти. Миналата година по това време килограм живо тегло от там вървеше около 6,00 лв., а сега достигна до 8,00.

По медиите фермери и търговци се оплакаха, че има засилен внос на охладено месо от Северна Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната. Те са с около 20% по-ниски от тези на пазара.
При другата стока, задължителна за Великденската трапеза – яйца, се наблюдава лек спад в цената им. Това се дължи на пандемията, а по витрините има и такива, снесени от чуждестранни кокошки. „За съжаление този внос традиционно е около една трета от великденските яйца у нас“, коментира пред НОВА телевизия Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.
Родните производители предпразнично тази година очакват 10 милиона вносни яйца от Полша.
Още преди месец скочиха цените на олио, закуски, безалкохолни напитки.

Още преди Великден свещите от 20 ст. в църквите в Харманлийска духовна околия изчезнаха. Най-евтините бяха по 40 стотинки за бройка. Каква е причината за това обясни архиерейски наместник Живко Петров. Той каза за „Сакарнюз“, че по време на празника се палят много свещи, а най-тънките когато горят, се извиват, събират се и се образува огън, който създава опасност от пожар. Затова са ги спрели временно.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 6, 2021 10:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама