Превозвачи се оплакват на депутат, че министър не иска да ги чуе /обновена/

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2022 05:57

Превозвачи се оплакват на депутат, че министър не иска да ги чуе /обновена/

Акценти

  • Те имали решение на транспортните проблеми. Пред депутата се оплакаха и инспектори от фитосанитарния контрол

Свързани публикации

На протест превозвачи поискаха оставката на министър Николай Събев, защото не искал да чуе мнението им за справянето на проблемите с транспорта. На 3 юни пред ГКПП „Капитан Андреево“ те на няколко пъти спираха движението. Издигнаха плакати с текстове „Регулирайте спекулата, овладейте инфлацията“, „Справедливо ли е да се чака по българските граници“ и такива с подигравателни текстове, насочени към транспортния министър, като „Конте“, „Дядо Еконтий днес с градските железници в Пловдив, утре – в други градове“.
Според Илиян Филипов от фирма ПИМК проблемите тук са започнали, след като частната лаборатория на пункта била спряна и обработката на камионите от Турция започнала да се бави.
На пункта бе и депутатът Константин Бачийски, който поясни, че забавянето може да стане само при камиони, които превозват храни, за останалите това не важи, така че това не е проблем от българска страна.
Протестиращите носиха фланелки с надпис: Harvard lаw. Just kidding, ироничен текст, визиращ образованието на премира, завършил Харвардския университет, но никой от протестиращите на знаеше какъв е преводът на български.
Пред това време съвместна българо-турска делегация, водена от министъра на транспорта Николай Събев и заместник-министъра на земеделието Иван Христанов, в която участваха депутатът Константин Бачийски, заместник-министърът на търговията на Турция Туна Турагай, областният управител на Одрин Кюршат Кърбъйък, изпълнителният директор на международната асоциация на превозвачите Алпер Юзел и други, направи пълна инспекция на граничен пункт „Капитан Андреево“, включително на контрола, извършван от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
Събев обеща, че ще бъдат направени промени, които да скъсят престоя на камионите на границата.

Превозвачите си менят исканията през
няколко дни

Предишният протест на превозвачите бе на 18 май в София. Там председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова, заяви, че исканията им са „прости и изпълними“.
Сред тях е и актуализация на държавния бюджет, за да се отговори на нуждите на компаниите от обществения транспорт в цялата страна.
Те отбелязаха също, че е необходима гаранция, че ще имат сигурни доходи.
На 10 май стотици камиони и автобуси излязоха на протестни шествия в цялата страа. Собствениците на пре-возвачески фирми настояват за няколко неща. Сред тях са премахване на бикомпонентата в дизела и намаляване на акциза в горивата за шест месеца. Те настояват и да не се разширява обхватът на тол таксите.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 4, 2022 05:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама