Превозвачи на протест срещу правителството

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2022 11:51

Превозвачи на протест срещу правителството

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 13 - 19 май 2022 г., брой 18/996, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Стотици камиони и автобуси излязоха на протестни шествия в цялата страна във вторник, 10 май. Шествията бяха мирни, но много шумни, след като шофьори се опитаха да внесат смут по улиците на големите градове, за да бъдат чути исканията им.
Собствениците на превозвачески фирми настояват за няколко неща. Сред тях са премахване на бикомпонентата в дизела и намаляване на акциза в горивата за шест месеца. Те настояват и да не се разширява обхватът на тол таксите. Засега правителството не отстъпва от намерението си да въведе плащане.

На този протест собствениците на превозвачески фирми не показаха скъпите си луксозни лични автомобили. 

Протестиращите също така поискаха оставките на министъра на транспорта Николай Събев, на МРРБ Гроздан Караджов и на министъра на финансите Асен Василев заради „липса на конструктивен диалог“ и „липса на експертиза“. И Събев и Караджов казаха, че няма да подадат оставка, като министърът на транспорта определи исканията на превозвачите като „политически“.
Николай Събев отговори в ефира на БТВ, че правителството „няма да се подаде на шантажа на няколко послушни транспортни фирми на държавни хранилки“. Той изтъкна и факта, че „щедрото раздаване на субсидии“ за автобусните превозвачи е било безконтролно при предходното управление на държавата от правителството на ГЕРБ и именно налагането на контрол сега е разбунило духовете сред облагодетелстваните фирми.
Превозвачите се оплакват, че след като цената на горивото нараства и тол таксите поскъпват още повече, ще стане невъзможно да се работи, а малките фирми ще фалират. „Дупки до колената, не можем да караме повече по тези пътища. Камионът се чупи, после ремонти, пари“, изказаха своето недоволство протестиращите.
Тази тяхна теза влиза в противоречие с факта, че самите превозвачи избират да се движат по второкласната пътна мрежа, за да избегнат тол таксите. Тежките им машини допълнително влошават състоянието на тези пътища. Това от своя страна е и основният аргумент на държавата за промяната в системата на таксуване, като тя вече ще покрива и второкласната пътна мрежа.
В момента 75% от средствата за ремонт на пътища идва от продажби на винетки, а 25% от тол такси, плащани от тежките МПС-та, които рушат настилката.

“Сдружението на малките и средни превозвачи няма да се включи в протестните действия”, каза пред „Нова телевизия“ Лидия Богданова от Сдружението. Причината за това е частта с исканите оставки.
„Сваляне на правителството няма да доведе до нищо добро. Ако още 1 година нищо не се случи, нашият бранш остава в патова ситуация“, каза Богданова. Тя разказа за срещата на бранша с премиера. „Госпожа Милтенова (Магдалена Милтенова е представител на Конфедерацията на автобусните превозвачи, която организира протестите.) изключително грубо го прекъсна. Господин Петков се опита да обясни, че не само нашият бизнес е в тежко положение. Госпожа Милтенова го прекъсна много грубо два пъти”, каза Богданова по повод скандала на срещата на превозвачите с премиера Кирил Петков. 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2022 11:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама