По-справедливи избори ни обещаха на 11 юли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 7, 2021 14:59

По-справедливи избори ни обещаха на 11 юли

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 - 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Решителни мерки, с които да се ограничи купуването и продаването на гласове и корпоративният вот, са предприели от полицията. На специален брифинг изпълняващият длъжността директор на Областната дирекция на МВР в Хасково Венцислав Кирчев заяви, че изборите на 11 юли ще бъдат различни от тези на 4 април.
Той даде за пример случаи, при които се цели да се заобикалят правилата, и други, при които законът не се спазва.
Единият от тях е двойното увеличение на желаещите да гласуват в подвижни секции в общините Минерални бани и Стамболово. Това буди съмнение, защото е установено, че част от хората са извън страната към момента на подаване на заявлението за гласуване, което е било направено на място, а не онлайн.
За 239 от общо подадени 790 заявления, са били приложени решения на ТЕЛК или НЕЛК, някои от заявителите са с медицински бележки, че страдат от диабет и високо кръвно налягане. Това обаче не ги прави трудно подвижни и не е пречка да гласуват нормално в секция.
Според комисар Кирчев има данни за извършени престъпления, а полицията работи по този въпрос.
Той съобщи, че продължава разследването по двата случая в харманлийските села Рогозиново и Болярски извор, където бяха открити списъци с имена и 28 хартиени бюлетини.
Комисар Кирчев уведоми, че се работи и по другия случай, при който бяха задържани четирима души от свиленградското село Димитровче. Там в пристройка в двор на имот, обитаван от 79-годишен мъж, служителите на реда откриха 2 класьора и 2 полиетиленови чанти с 939 листа, изписани с имена,  данни на лица и номера на изборни секции. Иззети са и 2 компютъра, касов принтер и 13 книги за дневни финансови отчети на ПиЕфСи, която из- вършва дезинфекция на 3 гранични пункта.
Хората са освободени, но полицаите по-късно открили доказателства, които потвърждават тезата, че има търговия с гласове. Намерени са и документи, които представляват интерес за държавата.
В свое интервю за АЛТЕРНАТИВАТА министърът на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че част от парите от „Златния гьол“ се използват за купуване на гласове.
В полезрението на разследващите попадат и кандидат-депутати.
При полицейската операция в областта от началото на месеца са проверени 10 765 лица и 10 814 МПС. Извършени са проверки на 731 обекта, издирени са две лица и са връчени 298 предупредителни протокола. Образуваните досъдебни производства са 27, от тях 2 са за престъпления против политическите права и 10 преписки, като 6 от тях са прекратени, е краткият отчет на полицията.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 7, 2021 14:59
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама