Почетоха жертвите на наводнението в Бисер през 2012 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 6, 2022 17:29

Почетоха жертвите на наводнението в Бисер през 2012 г.

Акценти

  • Докато прокуратурата още търси виновника за бедствието, съдът вече го е намерил и той плаща обезщетения на близките на загинелите

Свързани публикации

След 4 години прекъсване в с. Бисер имаше заупокойна молитва и панихида в памет на загиналите жители на селото през 2012 г. Тя бе отслужена в храм „Св. Св. Кирил и Методий“, където бяха дошли близки на починалите. Да почетат загиналите и запалят свещ в църквата бяха кметът на община Харманли Мария Киркова, народният представител Георги Станков, областният управител Катя Панева.
На обяд във водите на река Бисерска бяха символично хвърлени венци и цветя в памет на жертвите на водната стихия.
Областният управител Катя Панева съобщи, че регистрацията на опасните язовири на територията на област Хасково е започнала през 2020 г., но до този момент не е завършена класификацията им. „Проверките продължават и няма да позволя заради несвършена работа да се повтори трагедията в село Бисер!“, подчерта тя.
На 6 февруари се навършват десет години от наводнението в село Бисер, при което загинаха шестима души, а в региона общо 10. Десетки къщи бяха съборени от придошлата вода. Причина за трагедията беше скъсването на стената на язовир „Иваново”, когато 3-метрова вълна заля Бисер.
След трагедията дарители от цялата страна се ангажираха да помагат на пострадалите. Към селото се стекоха тонове хранителни продукти, вещи за употреба и парични потоци.
От държавата отпуснаха няколко милиона, с които се направи канализация на някои улици в селото.
От даренията бяха построени 34 нови къщи, но за други 20 парите не достигнаха.
През това време местните хора заведоха дела, с които се иска кръвнина. От пострадалите от наводнението жители на с. Бисер са депозирани над 30 претенции, за претърпени имуществени, неимуществени и морални вреди и пропуснати ползи.
Тези вреди се изразяват в болките, страданията и неудобствата, които са им причинени от настъпилото наводнение и разрушаване на домовете им.
Исковете общо бяха за милиони.
Ответници по тях са Министерство на отбраната и Община Харманли.
Съдът постанови, че виновник е Община Харманли я осъди да изплати обезщетенията. Сумата, заедно с лихвите стана около 10 000 000 лева и администрацията се принуди за вземе кредит, за да се разплати.
През това време прокуратурата продължи упорито да търси виновника за инцидента и се спря на тогавашния областен управител Ирена Узунова. Срещу нея бе заведено за втори път дело и то започна в края на миналата година. Очаква се да приключи през първото тримесечие на 2022 г.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 6, 2022 17:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама