Почват да търсят газ и нефт в нашия край

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2012 17:23

Почват да търсят газ и нефт в нашия край

Започват проучвания за нефт и газ в нашия регион. За това съобщи в края на миналата седмица министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. В началото на тази вече се появи по-конкретна информация за приятната за местните хора новина. Проучванията ще се правят от „Овергаз” (50% от компанията се притежава от руския газов гигант “Газпром”, а другите 50% – от българската фирма).
Районът, наречен блок „1-18 – Тракия”, включва територии на общините Свиленград, Маджарово, Любимец и Харманли, и е с площ – 914 кв. км. Ще се правят вибрационни проучвания, при които се създава изкуствена микро вълна, която се разпространява в земните пластове и се връща на повърхността. Различните скали пропускат вълната за различно време и по този начин се определя какви точно скали има без да се налага сондиране. Планират се вибрационни проучвания на 490 линейни километра, като се започне от 15 септември и се приключи в рамките на 60-80 дни.
Тракийският нефтогазоносен район попада на територията на Турция, България и Гърция, като в Турция са открити 24 находища на газ и 3 на нефт на плитка за геолозите дълбочина – 1500-2000 метра. Именно те са основният източник на горива за южната страна.

Подробности за начина на проучванията и очакванията от тях ще има в следващия брой.

Проучвания са правени преди 70 години

Учени твърдят, че преди десетки хиляди години в тази зона е кипял живот, след което е имало огъване на земните пластове, които са създали огромни кухини, пълни с животинско-растителни разлаги, които по-късно са се превърнали в суров петрол. Немски инженери през 1942 година се натъкнали на малко количество нефт в региона на село Генералово. Експерти в енергийната сфера допълват също така, че залежи на нефт по средното и долното течение на река Марица има, но са от среден калибър.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 14, 2012 17:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама