Поставят пластика с успехите на Стоичков

Милена Митева
От Милена Митева юли 30, 2021 21:48

Поставят пластика с успехите на Стоичков

Акценти

  • Регионален вестник, # 29/961 година XVIII, 30 юли - 26 август 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Пластика, увековечаваща успехите на Христо Стоичков ще бъде издигната в Харманли. Стойността ѝ ще бъде      60 000 лв., а средствата за нея ще бъдат отпуснати от резерва на общинския бюджет. Тя ще представлява алея във формата на осмица, като в горната част ще бъдат поставени Златната обувка, Златната топка и тениската на Камата, изработени от качествена месингова сплав.
Пластика ще бъде поставена в Спортен комплекс „Хеброс“ по повод 100-годишнината от създаването на футболен клуб „Хеброс – 1921“.
Това решение бе взето на юлското заседание на местните парламентаристи.
С докладната, предложена от Мария Киркова, се обяснява, че настоящото предложение за визия, местоположение и направата на пластиката е съгласувано и одобрено лично от Христо Стоичков.
Преди предложението да бъде гласувано, съветниците дебатираха по него.
Работният проект бе представен на съветниците и представляваше скица, направена с молив.
Емил Димитров каза, че няма против да се направи това, но ще гласува „въздържал се“, понеже смята за нередно да се отпуснат 60 000 лв. без да се предоставят подробни цветни скици или 3D вариант на съоръжението.
Николай Георгиев също обяви, че ще гласува „против“ поради това, че градът чества 100 години от създаването на клуб „Хеброс 1921“ – Харманли, а Христо Стоичков е бил в този клуб по-малко от година и половина. Според него сумата, описана в докладната, е много завишена.

Думата взе бившият кмет Михаил Лисков:
„Аз ще гласувам „за“ докладната, но искам да обърна внимание на няколко неща. Честването на годишнината на спортен клуб би трябвало да се знае от началото на годината и цялата година да бъде с мероприятия, а тази сума да беше заложена в бюджета, а не по средата на годината да търсим средства. Не знам дали сте се срещали с господин Стоичков, но по мое време неговата мечта беше тука да се направи детска школа. Има и работен проект за изграждането ѝ. Хубаво е да се работи и по тази негова мечта за развитието на детско-юношеския спорт в Харманли и тогава да минем към тези неща.
Минка Стоянова пък се заинтересува дали само това ще бъде честването или ще има и други такива и защо ако има, не са представени в докладната. Съветникът от БСП поиска да разбере как общината сега намери пари от резерва, а преди няколко месеца за болницата не е успяла и се е наложило от там да изтеглят кредит въпреки лошото си финансово състояние.
„Моето мнение е, че точно този момент за отпускането на средствата не съвпада с искането за такова нещо. Хубаво е да има реклама, ако наистина го изработи и местния скулптор Тамер Халил, ще бъде много добре, но след това като разгледаме финансовите отчети на медицинските заведения и като разберем какво се случва, сякаш е малко пир по време на чума. Извинявайте за израза, сякаш мястото и идеята не ми съвпадат, аз така го чувствам.
Нашият град има нужда от реклама, каквато може да направи Стоичков. Ненапразно през 1994 година този Общински съвет е гласувал той да бъде Почетен гражданин на Харманли.”
Зам.-кметът Валентина Димулска отговори: “Вие много добре се изразихте, че нашият град има нужда от по-позитивни неща като реклама в тази посока. Не мисля, че не е сега времето точно в този момент ние да направим такава пластика. Решението беше в началото на годината след гласуване на бюджета във връзка със създаването на Организационния комитет за честването.
Той и ръководството на общината решиха да се предложат няколко варианта във връзка с пластиката. Те бяха скицирани и предложени от Тамер Халил. Разгледаха се и споделени с господин Стоичков, който също се спря на тази, която представяме на вас.
Авторът на проекта Тамер Халил обясни:
„Става въпрос за модерна съвременна пластика, далеч от паметник и нещо което свързваме с мъртви хора, която ще увековечи легендарно име за години напред, което се свързва с нашия град.
Макетът ще бъде готов на 20 август и ще бъде поставен на стадиона, който има желание може да отиде там и да го видя по повод честванията на 100 години футбол Харманли. На пластиката ще бъдат записани отборите, в които е играл, и популярна негова фраза.“
Галина Славова се поинтересува дали на тази пластика ще има елемент, който да свързва годишнината с футболния клуб по някакъв начин.
Господин Халил ѝ отговори, че в тази пластика не са замислени други елементи, които да свързват пластиката с футболния клуб.

Милена Митева
От Милена Митева юли 30, 2021 21:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама