Порои заляха ниви, разбиха улици

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2010 16:43

Порои заляха ниви, разбиха улици

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ"#7/365, от 19-25 февруари, Излиза в общините Харманли, Симеоновград, Тополовград

Свързани публикации

С много дъжд, топене на снегове, мъгла, придошли реки, прелели язовири и залети земеделски земи ще се запомни изминалата седмица.
Всичко започна със затоплянето на времето, което започна още през предишната седмица. То стана с повишение на температурите и дъжда който го заваля.
След това запомниха неприятностите. Първо от разхвърляния пясък за опесъчаване се запушиха шахтите в градските канализации.
След това започнаха да прииждат и реките. Най-голямата “Марица” започна бавно да повдига нивото си и достигна ниво 5 метра.
Не бе така с по-малките. Първа залудува река Бисерска. В понеделник сутринта тя вече бе заляла над 1000 декара в землището на с. Бисер. Същата река, по-нагоре но, под друго име наводни земеделски площи в селата , Лешниково, Славяново и Иваново.
Друг приток на “Марица” – Съзлийка само за половин ден се разля на площ повече от 5 000 декара в землището на селата Калугерово и Навъсен.
Водата надхвърли ниска част на дига на река “Харманлийска” и наводни част от бившите казарми. В града и в Симеоновград някои мазета се напълниха с вода, която през вторник започна да оттича.
Бурните порои отнесоха настилката на много улици по селата на склоновете на Сакар планина. Те направо влечеха големи късове асфалт, а на тяхно място оставаха зейнали дупки.

В Харманли
Дъждът заваля в неделя след обяд, а през нощта бе най-силен. Рано сутрин се скъса малко баражче, над махалата “Хаджи Яневото герме”. Вода и кал пренесе боклуци от него и от близкото нерегламентирано сметище из улиците на източната част на града. “Чистотата” и предприятие за бедствия и благоустройство ги чисти.
Най-големият язовир до село Иваново преливаше, но няма опасност за стената му. В село Лешниково и Славяново има залети дворове на крайните къщи. В село Иваново бяха залети около 500 декара земеделски площи.
В понеделник по обед река “Харманлийска” надхвърли дига близо до казармите и заля част от терените, където бяха стрелбищата. Водата преля на две места, където насипът е частично разрушен и отъпкан от животни. В кв. “Тракия” мазетата на блоковете подгизнаха от качването на подпочвената вода. Същото е положението и с други сгради около “Хеброс ”.
Сухото езеро под Гърбавия мост вече са напълни с вода, идваща от реката по канал за източване. Падна и бетонна стена, близо него, вследствие от налягането на водата в канализацията.

Най-пострадаха в село Бисер

В следствие на проливния дъжд през неделната нощ най-високо се е покачи нивото река Бисерска, край село Бисер. Тя нанесе сериозни поражения източно, по посока на Любимец. Разливите започнаха на около 400 – 500 след моста. Мътните й води се бяха разпрострели на стотина метра на юг от коритото, прехвърлиха малка дига. В м. Мандра под вода останаха около 300 декара от едната страна на реката и около 500 от другата страна. Там водата наближи кладените за питейна вода на Любимец.
В друга местност Долния дживзлик има около 700 – 800 декара залети обработваеми земи. Десетки земеделски производители се суетяха край пенливите води и наблюдаваха безпомощно как нивото на водата се покачва дави….. земята. Залети бяха стотици декари овощни насаждания от праскови, круши, ябълки. Около един метър остана до тавана са сводовете на моста в селото. Ако преди две години не бяха изчистили растителността, сега водата щеше да залее селото, коментират те.

Тунджа този път пожали Срем

В тополовградско проблемите дойдоха освен от дъждовете и от разлива на река Тунджа. Макар, че на 14 февруари нивото й в Елхово се вдигна критично и прехвърли 4 – те метра, край Княжево и особено до Срем бе спокойно. Водите на реката се увеличиха за кратко след дъжда на 13-ти, но после пак се успокоиха. За втори път реката разля води на същите места, които удави преди около седмица, но повече от това не преля. Кметът на с. Срем Митко Андонов бе организирал денонощно дежурство за наблюдаване на водите и оповестяване в случай на нужда.
На 15 – ти обаче положението отново стана напечено, най-критичното до този момент. Водата от реката бе на прага да влезе в най близките две къщи и продължаваше да покачва нивото си в следобедните часове. Под заплаха от наводнение бяха и други имоти. Ако не бе разливането край Елхово, цялата стихия щеше да се стовари именно върху землището на Срем. Затова хората бяха готови за евакуация. От кметството бе създадена необходимата организация за това, но всички се молеха това да не се случи. За щастие към ранните часове сутринта на 16-ти водата бе спряла да се покачва, като достигна на около 15-ина сантиметра до праговете на 4-5 къщи, а по-късно започна леко да се отдръпва. Положението може да се влоши и още повече, ако се наложи изпускане на води от яз. Жребчево, макар че засега се твърди, че не е необходимо. Положението зависи от това какви нови количества валежи ще паднат в близките няколко дни.
Снимка
Макар и нависоко и в Тополовград на отделни места се наводниха най-вече мазетата на къщи, като тази на ул. „Москва“, като в помощ бе повикана пожарна кола за изпомпването на водата, което продължи часове.

ГКПП Капитан Андреево временно затворен поради опасност от токов удар

Поради преливане на р. Каламица, която бе заляла част от пункта ГКПП Капитан Андреево, той временно бе затворен, заради опасност от токов удар.
Областният управител Румен Данев проведе среща с управителя и гл. инженер на “Напоителни системи”, които го запознаха със състоянието на дигите по долното течение на р. Марица и притоците й.

От яз. “Студен кладенец” аварийно се изпускат 600 куб.м вода/секунда.
Областният управител непрекъснато се уведомява за ситуацията в областта, породена от обилните дъждове и снеготопенето. Г-н Данев разпореди на кметовете на Тополовград, Ивайловград, Свиленград, Маджарово и Стамболово да сформират групи, които да огледат критичните точки по реките Марица, Арда и Тунджа.
Румен Данев е уведомил управите на съседните области в Гърция и Турция за предстоящото повишение на нивата на реките Арда, Марица и Тунджа.

Нивото на р. Тунджа надмина 4 м. на 14 февруари край Елхово. Залети бяха мазета и приземни етажи, а се очакваха и нови валежи. Незабавно да започне изграждането на дига на река Тунджа, решиха на спешно заседание на кризисния щаб в Елхово. Около 50 души започнаха изграждането.
Бързо променящата се ситуация породи нуждата от изграждането на дига на река Тунджа в района на Елхово. Осигурени са материали и техника, според кметът на общината Петър Киров.
„Ситуацията е критична и по поречието не е спокойно около къщите, които са по брега на реката, но, надявам се, да им помогнем с каквото можем…Имаме план за евакуация, но се надявам, че няма да стигнем до там“, каза Киров. В Елхово бе и областният управител на Ямбол Таня Димитрова, която увери, че ще се предостави помощ за изграждането на дигите, както и че е създадена пълна координация на структурите при евентуална евакуация.
Обезпокоителна е обстановката и в Ямбол, както и в общините Тунджа и Стралджа. На телефоните на Гражданска защита непрекъснато постъпват сигнали за наводнени жилищни сгради. Преливниците на всички язовири на територията на община Тунджа, които са над 100, работят нормално и засега няма опасност от скъсване на диги. От кметовете на десетки села в областта се получават сигнали за наводнени овощни градини и земеделски земи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 20, 2010 16:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама