Полицаи загинаха при неуспешен опит да спрат автобус (обновява се)

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 26, 2022 14:35

Полицаи загинаха при неуспешен опит да спрат автобус (обновява се)

Акценти

  • От Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев се закани на каналджиите.

Свързани публикации

      ◊  29 август / 12:00 часа

Прокуратурата ще пита Сирия на колко години е обвиняемият за катастрофата в Бургас. „Ако не бъдат установени такива, ще се предприемат действия по установяване на възрастта чрез назначаване на съответните съдебни експертизи,“ заяви прокурор Мария Маркова.

      ◊  28 август / 16:00 часа

Тримата сирийци, които бяха задържани при катастрофа, в която загинаха двама бургаски полицаи, остават в ареста, реши Районният съд в Бургас. „Ролята на всеки от тримата задържани говори за много добре организирана схема, която вероятно са прилагали и назад във времето и с която са намерили добър начин за набавяне на финансови средства,“ казва ръководителят на Районна прокуратура-Бургас Мария Марков, цитирана от bTV

      ◊  27 август / 16:00 часа

„Това престъпление не го направих умишлено,“ каза пред съдия Омар Мохамед Али Аднан. В Окръжен съд в Бургас започна делото за гледане на мярката срещу него. „Нямах спирачки. Признавам се за виновен, но съм непълнолетен и моля за по-лека мярка“, каза той в съда, цитиран от NOVA. Съдът го остави за постоянно в ареста.

      ◊  27 август / 09:00 часа

Днес Окръжният съд в Бургас ще гледа мярката за неотклонение на 15-годишния шофьор на автобуса. В неделя Районният съд ще реши дали и тримата сирийски граждани ще останат за постоянно в ареста.

„Мигрантите са изключително мобилни и организирани. Хората, които ги водят, познават терените добре. Всяко денонощие у нас биват хващани около 1000 мигранти, основно са от Афганистан и Сирия.“ Това каза заместник – главният секретар на МВР Станимир Станев.

      ◊  26 август / 15:00 часа

От полицията съобщиха, че всяка полицейска кола има лента с шипове за спиране на автомобили, но загиналите полицаи не са имали време да ги извадят.

Собственикът на фирмата от Харманли продала автобуса, с който бе извършено престъплението, който извикан за разпит е освободен и към него няма повдигнато обвинение. Човекът от Стара Загора е бил партньор и при други сделки и друг път е купувал автобуси от тук.

◊  26 август / 13:15 часа

Вой на сирени от патрулни автомобили огласи редица градове в страната точно в 13:00 ч. Така българските полицаи и пожарникари отдадоха почит на загиналите си колегите.

     ◊  26 август / 11:00 часа

От полицията твърдят, че автобусът е бил управляван от 15-годишен сирийски гражданин Омар с хуманитарен статут на бежанец, който е бил настанен в РПЦ- Харманли. [ Много често бежанците не казват истинската си възраст когато се регистрират и може да е на повече години б.р.]

От 3 до 10 години затвор може да получи 15-годишният сириец, ударил патрулката в Бургас и причинил смъртта на двама полицаи. Това съобщи на прокурор Соня Петрова от Бургас.

    ◊  26 август / 09:00 часа

В Бургаска област бе обявен Ден на траур заради смъртта на двамата полицаи.
Заместник-директорът на „Гранична полиция“ Деян Моллов е подал оставка.

     ◊  25 август / 15:00 часа

Полицията задържа петима – трима сирийски граждани и двама български. Единият е от Стара Загора , имащ отношение към превозването на мигрантите, а другият от Харманли, собственик на фирмата, която му продала автобуса. Преди това е бил купен законно от Кърджали и е бил спрян от движение, за износ.

     ◊  25 август / 12:00 часа

„За мен основна причина за този инцидент са не докрай прецизно изпълнение на функциите на „Гранична полиция“, заяви пред бТВ вътрешният министър Иван Демерджиев. Той очаква до края на деня оставката на Деян Моллов, заместник – директорът на „Гранична полиция“, от когото е очаквал да се справи с проблема.

     ◊  25 август / 11:30 часа

„Загиналите полицаи са жертва на политическата корупция в МВР. Дадохме стотици милиони да изградим ограда и нито стотинка да обучим и ги оборудваме. Автобусът е минал 50-60 км от границата до кръстовището без нито една ролка с шипове да му спукат гуми, та се налага с кола да се препречва пътя. Системите за сигурност са деградирали. МВР има пълна симбиоза между политическото и професионалното ръководство.“ Това коментира за „Твоят ден“ по NOVA NEWS Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

     ◊  25 август / 10:00 часа

От Бургас вътрешният министър Иван Демерджиев се закани на каналджиите: „Ще им отвърнем с цялата си мощ!“.

„Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит, каза още министърът.

     ◊  25 август / 08:00 часа

В четвъртък, 25 август, около 5:00 часа сутринта, автобус с 47 мигранти блъсна патрулка в Бургас на спирка на градския транспорт и уби двама полицаи.
Той е бил преследван от Малко Търново, а те са се опитвали да спрат автобуса няколко пъти.

Снимка: Булфото

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 26, 2022 14:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама