Поетеса от Видин е носител на наградата „Изворът на Белоногата“

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 8, 2023 08:41

Поетеса от Видин е носител на наградата „Изворът на Белоногата“

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 37/1061, година XX, 06 -12 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Анелия Гешева е носителят на националната награда „Изворът на Белоногата“ от последното издание на литературни празници “Изворът на Белоногата”. То се проведе в Културния център на Харманли в петък, 27 септември.
Журито на 23-ото издание присъди отличие за цялостно творчество и принос в българската литература.
Поетичната вечер бе открита и водена от харманлийския поет Георги Николов. В традиционното литературно четене се включиха поетите Петко Каневски, Росица Станева, Анелия Черкезова, Демир Демирев, Боряна Станева, Ели Видева и Георги Николов.
В биографията на наградената е записано, че Анелия Гешева е родена във Видин. Завършила българска филология в СУ “Св. Климент Охридски”, работила е като журналист (кореспондент на в. “Сега” и ТВ “Европа”, програмен ръководител на Общинско радио – Видин) и PR-консултант. Била е програмен ръководител на Радио възел – Видин, PR консултант, медиен експерт и ръководител на Регионален център на СЕМ. Няколко години е инициатор, сценарист и водещ на „Поетично ателие“ /2001 – 2004/, в което се представяха известни и начинаещи видински и български поети. Член е на Съюза на българските писатели. Нейни стихове и разкази са печатани в литературните притурки на вестниците „Труд“, „Преса“ и „Сега“ и в сп. “Литературен свят“.
Анелия Гешева е автор на стихосбирките „Да пожелая бездната“ /1997/, „Жената на Ницше“ /2002/, „Рус, зеленоок, далечен“ /2005/, „Зимна градина“ /2006/ и „Контролен изстрел“ /2019/ и на сборниците с разкази – „Моноспектакъл за провинциална госпожица“ /2000/, „Разсечена вода“ /2004/ и „Още едно копче надолу“ /2013/.
Носителка е на национални и регионални награди за поезия и проза.
Авторката прочете няколко от своите стихове, с които развълнува публиката и заслужено получи аплодисменти след всеки прочит.

Снимка: ОбА- Харманли

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 8, 2023 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама