Под прикритие на ТРП* фирма „АБ“ АД извършва основни ремонти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2022 11:55

Под прикритие на ТРП* фирма „АБ“ АД извършва основни ремонти

Хасковската фирма „АБ“ АД, която миналата година извърши основен ремонт на път до Маджарово, е имала договор с агенция „Пътна инфраструктура“ за поддържане на републикански пътища в област Хасково. В това влиза превантивно, текущо, зимно и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации. В същото време те са извършили рехабилитация, дейност, несъвместима с текущия ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура (ТРП), според отговор на АПИ до „Сакарнюз“.

В заповедта, която тогава се издаде за временна организация на движението се посочва, че се извършва превантивен ремонт на пътната отсечка от 22+380 до 33+871 на път III-808 бе записано и че ремонтът се осъществява по програма „Текущ ремонт и поддържане“.

В предаване „Евродикоф“ бившият вицепремиер Костадин Паскалев заяви, че това е начин, чрез който се заобикаля Закона за обществените поръчки. „При третия мандат на правителството на Борисов подобни фирми са сключили договори с държавата по линия на ТРП. „Когато имате дейности по текущо поддържане, не може да има такива, характерни за основен ремонт, например асфалтополагане“ е категоричен той.

При ремонта на отсечка от 22+380 до 33+871 на път III-808 освен полагане на няколко слоя асфалт имаше и стабилизиране на свлачища и срутища, усилване и уширяване на пътната настилка, ремонт на съществуващи мостове, създаване на подпорни стени, все дейности, характерни за основен ремонт/рехабилитация.

Работниците от хасковската фирма „АБ“ АД вече два пъти протестират със строителни машини. „40 млн. лева ни дължи държавата от миналия април за извършена работа на фирмата,“ обясни Илия Велев, технически ръководител. Каза още, че заради неизплатените пари ще има съкращения на работници.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ заявиха, че дължат на хасковската пътностроителна фирма „АБ“ АД 2 085 145 лева.

За протестите на строителните фирми, които твърдят, че имат да взимат много милиони от държавата Костадин Паскалев каза: „Ако някой не ми е плащал 9 месеца за изпълнен договор и аз не получавам парите си и ако смятам, че съм коректен към закона, нищо не ми пречи по законен път да си искам парите. Защо не го правят, а правят синдикални протести?

Собствениците на строителните фирми организират протест на държавно ниво.

Според Паскалев Стефан Чайков, бивш директор на АПИ, Георги Златев, директор на Дирекция в Изпълнителна агенция, и двамата безспорни професионалисти, но в сегашното качество са наемници на собствениците на строителни компания, които имат взаимоотношения с държавата.

„Всяко безпринципно договаряне ще покаже доколко това правителство има морал и доколко не е склонно да се сдружава на базата на непочтени методи, е мнението на Костадин Паскалев.

*Текущия ремонт и поддръжка на пътната инфраструктура

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 21, 2022 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама