Повече сметища, повече глоби, а ефект – малък

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2022 07:57

Повече сметища, повече глоби, а ефект – малък

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 15-28 април 2022 г., брой 15/993, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Нерегламентираните сметища и изхвърлени боклуци край населените места се увеличават, въпреки че глобите за също нарастват. От РИОСВ налагат все повече глоби, но това не възпира замърсителите. Те са физически лица и обществени организации.
На Община Любимец е наложена санкция от 2500 лв. за неизпълнение на предписание за почистване на нерегламентирано изхвърлени отпадъци в местност Глините, землището на с. Георги Добрево.
С наказателно постановление по Закона за управление на отпадъците с 4000 лв. е глобено физическо лице за нерегламентирано третиране на отпадъци – събиране, съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства в землището на гр. Любимец.
За миналия месец е имало три сигнала за обгазяване на Димитровград. На „зеления телефон“ на РИОСВ – Хасково на 23 март се е получил първият. В него е заявено, че от корпусите на електрофилтрите на „ТЕЦ Марица – 3“, Димитровград, излиза много прах.
Експерт от РИОСВ е извършил незабавна проверка на място и е установил, че сигналът е неоснователен.
Два дни след това, е постъпил втори, че от комин на ТЕЦ-а излиза черен дим.
Втората проверка е установила, че сигналът е основателен. Дадено е предписание за отстраняване на нарушенията до 4 май.
На 28 март е съобщено, че в Димитровград има остра задушлива миризма. Третата проверка на място е определила сигнала като неоснователен, защото анализът на данни от Автоматичната измервателна станция в кв. „Раковски“ не са регистрирали наднормени стойности на фини прахови частици.
На 29 март на „зеления телефон“ е съобщено, че Кърджали е обгазен от хвостохранилището под Вишеград. Това се оказало вярно и на „Горубсо Кърджали“ е дадено предписание, което е изпълнено.
В РИОСВ са получавали и други видове сигнали.
На 4 март хора са се оплакали, че в с. Гарваново разкомплектоват стари автомобили.
Това се оказало невярно, но в друг сигнал от Кърджали е заявено, че лекотоварна кола товари строителни отпадъци пред Психиатрията. Сигналът е изпратен по компетентност до Община Кърджали

С 9000 лв. е глобен на ТЕЦ ”Марица 3” АД, гр. Димитровград за неизвършена техническата рекултивация съгласно Комплексно разрешително на двете секции на сгуроотвал „Горен буюк” и първа секция на сгуроотвал „Галдушки ливади”.
За неизпълнение на условие, изискващо количеството на биомасата при съвместно изгаряне на въглища и биомаса да не надвишава 20% от общото количество гориво, му е наложена е санкция от 30 000 лв.
На ТЕЦ ”Марица 3” АД е наложена и трета санкция от 40 000 лв. за изпускане на неорганизирани емисии от източната и западната страна на сградата на котелното помещение, което е нарушение на Условие 9.3.1. от Комплексно разрешително.

В РИОСВ – Хасково е сигнализирано, че се изхвърлят строителни отпадъци до бившото депо в Симеоновград по пътя за с. Левски. Установено е, че за същия имот е дадено предписание на Общината за почистването му по друг сигнал.
Други два сигнала са изпратени по компетентност до АПИ. Те са за мръсотия и много боклуци покрай пътя преди ГККП „Капитан Андреево“ и за нерегламентирано сметище на път Е 80 в посока Хасково –Харманли.
На 18 март е заявено, че за създаване на сметище на стария полигон зад бензиностанция ОМВ до ,Ардинския мост, Кърджали.
Извършена е проверка на място от експерт от РИОСВ и е установено, че сигналът е основателен. Дадено е предписание на общ. Кърджали.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2022 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама