Победата на 9 май е и над България, а ние честваме този ден

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2021 11:01

Победата на 9 май е и над България, а ние честваме този ден

Акценти

  • Регионален вестник, # 18/950 година XVIII, 14-20 май 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Денят на Победата (на руски: День Победы) е празник по случай победата на СССР над нацистка Германия. Установен е с указ на президиума на Върховния съвет на СССР и се празнува всяка година на 9 май.
В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-1944) на БКП и партизани.
След 10 ноември 1989 г. тази дата продължава да се отбелязва предимно от левите политически формации, които не крият симпатиите си към режима на СССР.
Какво казват историците
Георги Боздуганов, автор на книгата „България – военният трофей на Сталин“, пише: „Червената армия през 1944 година напада, окупира и в продължение на 3 години разграбва България […] За да бъдат легализирани тези действия, Московското споразумение за примирие започва с потресаваща лъжа още в неговия чл. 1а, където е написано: „България спря военните действия срещу Съюза на съветските социалистически републики на 9 септември 1944 г….” Истината е, че България не е спирала военните действия срещу СССР, защото никога не ги е започвала”.
Според проф. Пламен Павлов България е загубила много от участието си във финалната фаза на Втората световна война на страната на съюзниците през 1944-1945 година. „Целият БВП на страната е изразходван за финансиране на българските военни действия, хиляди са загиналите офицери и войници“, казва историкът Павлов.
България дава над 32 000 жертви (убити и ранени) във войната с нацистка Германия. Стопанските загуби на страната възлизат на около 2/3 от националния доход. Въпреки жертвите и стопанската разруха, България не получава статут на съвоюваща страна, а на победена, когато на 28 октомври 1944 г. тя сключва примирие с антихитлеристката коалиция и след това – при подписване на мирния договор на 10 февруари 1947 г. в Париж.
От това положение на България най-голяма полза извлича СССР, който я е окупирал.
Това означава, че когато в Русия честват Ден на победата, тя е и над България.

32 000 жертви е дала България във войната с нацистка Германия, а руснаците не са й дали статут на съвоюваща страна.

Снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 13, 2021 11:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама